Finale u Istanbulu

Fudbaleri Manchester Cityja prvi put u klupskoj historiji postali su prvaci Evrope.

Građani su u finalu odigranom na Olimpijskom stadionu u Istanbulu savladali Inter rezultatom 1:0.

City je djelovao konkretnije na početku susreta, dobru šansu je sebi u 6. minuti stvorio Bernardo Silva, ali iskosa šutirao pored desne stative pored gola Intera.

Zatim je Haaland bio u izuzetnoj šansi u 27. minuti, ali šutirao je pravo u dobro postavljenog Onanu. Dvije minute kasnije nova prilika za City. De Bruyne je šutirao, ali je Onana ponovo bio na visini zadatka.

Trener Građana Pep Guardiola našao se u problemu u 35. minuti, kada se na povredu požalio De Bruyne. Ubrzo nakon toga zamijenio ga je Foden.

Inter u prvom dijelu mnogo pokazao u napadu, tek vrijedi pomenuti situaciju iz 26. minute, kada je Barella pokušao kazniti neprecizan pas golmana Edersona, ali šutirao je daleko pored gola Citya.

Na pru ozbiljniju šansu u drugom dijelu meča čekalo se do 58. minute. Lautaro je iz teške pozicije šutirao, a Ederson je odbranio.

City do vodstva dolazi u 68. minuti. Izabranici Pepa Guardiole odigrali su akciju po desnoj strani, Bernardo Silva ubacio je loptu u šesnaesterac, a ona se od jednog od Interovih stopera odbila na 13-14 metara od gola. Ondje ju je dočekao Rodri i udarcem iz prvog dodira i poslao loptu iza leđa Onane.

Inter je tri minute kasnije imao veliku priliku da dođe do izjednačenja. Jedna lopta koja je dugo putovala prema šesnaestercu stigla je do Dimarca, koji je pokušao glavom prebaciti Edersona i pogodio prečku. Bio je Dimarco prvi i na odbijancu, ali je put njegovom drugom udarcu zapriječio Lukaku.

Foden je u 77. minuti imao veliku šansu. Prošao je pored odbrane Intera, a onda slabo šutirao iz veoma dobre pozicije, pa je Onana zaustavio njegov pokušaj.

Lukaku je u 88. minuti propustio veliku šansu, a njegov udarac odbranio je Ederson.

Bh. reprezentativac Edin Džeko susret je počeo od prve minute, a iz igre je izašao u 56. minuti kada je umjesto njega ušao Lukaku.

Cityev put do titule bio je impresivan. Građani su bili prvi u Grupi G, a zatim savladali RB Leipzig u osmini finala, zahvaljujući velikoj pobjedi od 7:0 na domaćem terenu u kojoj je Erling Haaland pet puta postigao gol.

Sljedeći je bio njemački moćni Bayern Minhen. Nakon uvjerljivih 3:0 iz prve utakmice, engleski prvak je u uzvratu odigrao 1:1 što je bilo dovoljno za siguran prolaz u polufinale.

Njihov najveći izazov, barem na papiru, bilo je polufinale protiv branioca titule Real Madrida.

Stvari su se, međutim, ispostavile sasvim drugačije na terenu. Pošto su engleski prvaci u prvom meču u Madridu odigrali 1:1 na svom terenu savladali su Kraljevski klub sa ubjedljivih 4:0, čime je City rezervisao mjesto u Istanbulu ukupnom pobjedom od 5:1.

City je večeras došao do triplete, jer su izabranici Pepa Guardiole ove sezone osvojili i Premier ligu, te FA Cup.

Faktor