SAMPDORIA

Italijanski prvoligaš Sampdoria osamdesetih i ranih devedesetih bio je jedan od najboljih klubova Evrope. Generacija predvođena Robertom Mancinijem i Gianlucom Viallijem 1991. je osvojila prvi i posljednji Scudetto u historiji kluba, a godinu dana nakon u finalu Lige prvaka je upisala minimalni poraz od Cruyffove Barcelone.

Uz to je osvojeno i četiri Kupa te Kup pobjednika kupova. Danas je situacija značajno drugačija i navijači nemaju puno razloga za sreću. Na klupu je sjela srpska legenda Dejan Stanković, ali bivši igrač Intera Sampdoriju je uspio podići tek s posljednjeg na pretposljednje mjesto tabele.

VLASNIK POD SUMNJOM U MUTNE POSLOVE
Zona sigurnosti je daleko, njihov gradski rival Genoa dobro gura u Serie B i izgleda da će ih zamijeniti u elitnom rangu što će navijače naročito zaboljeti, a uz to blagajnu opterećuje dug od oko 150 miliona eura zbog kojeg bi se propadanje na sportskoj i institucionalnoj razini moglo nastaviti.

Vlasnik kluba već devet godina je biznismen Massimo Ferrero, koji je trenutno pod istragama italijanskih vlasti zbog mutnih poslova nevezanih sa Sampdorijom. Navijači ga toliko preziru i smatraju odgovornim za stanjem u klubu da redovno dobija prijetnje smrću.

UZ METAK STIGLA I PORUKA
“Molim navijače da mi prestanu prijetiti. Zar me želite ubiti? Ja sam ionako živi mrtvac dok gledam ovakvu Sampdoriju. U moju kuću stigla su tri metka. Prva dva još prije tri godine, a nedavno još jedan. Prijete meni i Edoardou Garroneu”, rekao je Ferrero u nedavnom intervju spomenuvši i bivšeg vlasnika Garronea od kojeg je kupio Sampdoriju.

Prema navodima italijanskih medija, uz sliku metka u koverti koju je Ferrero dobio bila je poruka “Idući će biti pravi”, a vlasnik kluba koji je zbog spomenutih policijskih istraga morao odstupiti s predsjedničke funkcije, na kraju je navijačima poručio: “Ako želite doći ću pogledati utakmicu s vama. Ako izađem živ, znači da smo se pomirili. U suprotnom, stadion ću napustiti na nosilima.”

Autor: Index.hr