POČELO DEMONTIRANJE

Svjetsko prvenstvo možda se tek privodi kraju, ali jedan od stadiona se već demontira. Kako je objavljeno, počeli su radovi na rastavljanju spektakularnog stadiona "974" u oblasti Ras Abu Aboud u Dohi, kojem su se nadali čelnici Nogometnog saveza Kosova.

Stadion nazvan "974" je po mnogo čemu specifičan. Ušao je u nogometnu historiju i prije nego je na njemu odigrana ijedna utakmica. Naime, ovakav naziv je dobio jer je izgrađen od istog broja brodskih kontejnera i modularnog čelika. Ujedno, 974 je i međunarodni pozivni broj za Katar.

Osim toga, to je prvi stadion u historiji svjetske nogometne smotre koji će biti u potpunosti razmontiran što pokazuje predanost Katara isplativoj održivosti i odvažnom dizajnu.

Plan je da se transportni kontejneri, vjerovatno brodom prevezu do Urugvaja.

Južnoamerička nacija planira da vrati stadion u prvobitnu strukturu i da na njemu ugosti utakmice Svjetskog prvenstva 2030. godine.

Urugvaj se nada da će dobiti domaćinstvo Mundijala za osam godina, a njihova kandidatura će biti zajednička sa Argentinom, Čileom i Paragvajom.

Inače, Nogometni savez Kosova nadao se da bi nakon SP-a u Kataru mogao da dobije na poklon stadion "974", nakon što su podnijeli zvaničnu molbu FIFA-i.

Predsjednik NS Kosova Agim Ademi kazao je da postoje ogromne šanse da spektakularni stadion kapaciteta 44.000 sjedećih mjesta bude poklonjen državi Kosovo zbog dobrih odnosa sa Nogometnim savezom Katara, ali čini se da ih je Urugvaj pretekao.