BRAVUROZNE ODBRANE

Golman kiparske Omonije Francis Uzoho sinoć je oduševio svjetsku javnost nastupom protiv Manchester Uniteda na Old Traffordu, i iako je tokom čitave utakmice izluđivao napadače Crvenih đavola, u 93. minuti je kapitulirao i ipak morao po loptu u svoju mrežu.

Već u drugoj minuti upisao je odbranu nakon udarca Rashforda, a nakon toga je branio i pokušaje Ronalda, Anthonyja i Casemira. Imao je i dvije sjajne intervencije na početku drugog poluvremena kada je upisao dvostruke odbrane, prvu nakon udaraca Anthonyja i Rashforda i drugu nakon pokušaja Freda i Ronalda.

Čak je u jednom trenutku snimljena i reakcija Ronalda koji ni sam nije mogao vjerovati šta mu sve brani protivnički čuvar mreže.

Ukupno, Manchester United je imao 33 udarca prema golu Omonije, a njih 12 je išlo u okvir gola. Iako je do sudijske nadoknade imao 11 odbrana, na kraju je Uzoho ipak kapitulirao i u 93. minuti primio pogodak. Strijelac gola za Crvene đavole je bio McTominay.

"Za mene je ovo bilo ostvarenje sna, dugo sam sanjao da zaigram na Old Traffordu i ponosan sam na svoje saigrače jer ovo nije bila utakmica 'jednog čovjeka'. Sretan sam svojim nastupom", rekao je ovaj 23-godišnji golman.

Posebno impresioniran njegovim nastupom bio je bivši igrač Manchester Uniteda Owen Hargreaves koji je u analizi utakmice za BT Sport imao samo riječi hvale za ovog čuvara mreže.

"Bio je nevjerovatan i odigrao je utakmicu života. Čak i kada su izgubili, on se smijao, a činjenica da je on njihov drugi golman zvuči zaista nevjerovatno. Ova partija će mu donijeti transfer, to vam garantujem. Ovo će promijeniti njegovu karijeru, vjerovatno i život", rekao je Hargreaves.

Nakon utakmice, Uzoho se sreo s prvim golmanom Manchester Uniteda Davidom De Geaom, a razgovarao je i s menadžerom Crvenih đavola Erikom ten Hagom.

Francis Uzoho je rođen 28. oktobra 1998. godine u Nigeriji, a karijeru je započeo u Deportivo La Coruni, nakon čega je igrao za Elche, Anorthosis, te APOEL i Omoniju. Za reprezentaciju Nigerije je debitovao 2017. godine.