ŽRIJEB GRUPA ZA SP

Žrijeb grupa za Svjetsko prvenstvo u Kataru bit će održan danas, a svoje rivale čekaju reprezentacije Hrvatske i Srbije.

Prije žrijeba određeni su jakosni šeširi zbog kojih se ekipe u istoj grupi ne mogu sastati. Kada su u pitanju naši rivali, Hrvatska je smještena u drugi, a Srbija u treći jakosni šešir.

Zanimljivo, grupe na ovom Svjetskom prvenstvu bit će poznate iako ne znamo sve učesnike smotre najboljih selekcija svijeta. Poznato je 29 od 32 učesnika, a preostala tri saznat ćemo nakon baraža koji su na rasporedu u junu.

Kako se u jednoj grupi ne mogu sastati tri selekcije iz Evrope, nisu baš velike šanse da Hrvatska i Srbija igraju zajedno. Očekuje se da Hrvati već iz prvog šešira dobiju evropskog rivala pošto je tu pet UEFA-inih selekcija (Belgija, Francuska, Engleska, Španija i Portugal).

Ukoliko Hrvatska ne izvuče neku od ovih selekcija, moguć je duel sa Srbijom. Prema matematičkim podacima, da se Hrvatska i Srbija sastanu u grupi vjerovatnost je osam posto.

Najizgledniji protivnik Hrvatske u grupi je Kanada.

Hrvatska se u grupi ne može sastati s timovima iz drugog šešira, a to su Nizozemska, Njmeačka, Danska, Švicarska, Urugvaj, SAD i Meksiko.

S druge strane, Srbija ne može igrati protiv Senegala, Irana, Japana, Maroka, Poljske, Južne Koreje i Tunisa.

Žrijeb grupa bit će održan danas u Dohi s početkom u 18 sati.

Prvi šešir: Katar, Brazil, Belgija, Francuska, Argentina, Engleska, Španija i Portugal.

Drugi šešir: Nizozemska, Njemačka, Danska, Švicarska, Urugvaj, Hrvatska, SAD i Meksiko.

Treći šešir: Senegal, Iran, Japan, Maroko, Srbija, Poljska, Južna Koreja i Tunis.

Četvrti šešir: Kanada, Kamerun, Ekvador, Saudijska Arabija, Gana, Peru ili Australija ili Ujedinjeni Arapski Emirati, Vels ili Ukrajina ili Škotska, Kostarika ili Novi Zeland.