Španija

Luis Nazario da Lima, odnosno brazilski, “originalni” ili “pravi” Ronaldo, od 2018. je vlasnik Real Valladolida. U brazilskom Flow Podcastu prisjetio se perioda u kojem je pokušavao kupiti klub, te pregovora s američkim MLS-om, a otkrio je i da je praktički sav novac uložio u Valladolid.

“Bio sam na sastanku s predsjednikom MLS-a, koji mi je rekao da, bez obzira na sve moje trofeje, ne mogu ništa ako ne mislim izdvojiti 70 miliona eura za franšizu. To me odbilo od projekta”, ispričao je Ronaldo propali pokušaj akvizicije kluba u Americi.

Tokom Svjetskog prvenstva u Rusiji u brojnim se razgovorima raspitivao i ispipavao tlo za kupovinu kluba u Evropi.

“Puno sam tražio, gledao prema engleskom Championshipu, ali sve je bilo vrlo skupo. Onda sam počeo tražiti u Portugalu i Španiji, gdje su cijene pristupačnije, ali ništa mi se nije sviđalo”, rekao je Fenomen.

Konačno, stigao je poziv adokata koji mu je objasnio mogućnost kupovine Real Valladolida.

“Pomislio sam kako je Valladolid na samo sat i po od Madrida i istorijski je španski klub. Kupio sam ga za 30 miliona eura, ali klub je imao dugove od 25 miliona i samo dva igrača u kadru, svi ostali su bili na posudbama.”

Tada je kupio 51% dionica, dovoljno da se smatra većinskim vlasnikom, a do sada je vlasnički udio povećao na preko 70%.

Valladolid se baš te 2018. vratio u prvu ligu, ali proteklog je proljeća ispao i sad je peti u drugoj ligi, na poziciji koja vodi u kvalifikacije za novi povratak u Primeru.

Ronalda su pitali namjerava li kupiti neki drugi klub, što je Brazilac jasno odbacio: “Sav moj novac je u Real Valladolidu.”