Argentina

Cijela Argentina oplakuje mladog fudbalera Lucasa Gonzaleza (17) koji je preminuo pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Naime, Lucas, koji igra za argentinskog drugoligaša Barracas Central iz Buenos Airesa, vraćao se u srijedu s treninga u automobilu s još dvojicom saigrača.

Policajci su presreli njihov automobil, pucali na njih te pogodili u glavu mladog Lucasa koji je preminuo od posljedica ranjavanja, piše ESPN.

"Opraštamo se od Lucasa s beskrajnom tugom. Klub je nemoćan da pomogne oko onoga što se dogodilo. Tražimo poštovanje prema porodici, a u klubu će biti proglašena trodnevna žalost. Upućujemo saučešće njegovoj porodici, prijateljima i suigračima. Želimo pravdu za njega", objavio je njegov klub Barracas.

I dalje su nepoznate okolnosti cijelog slučaja i pitanje je što su nedužni mladići mogli skriviti.

Trojica policajaca u civilu su navodno uočila automobil u kojem je bio Gonzalez te su im se mladi nogometaši učinili sumnjivima.

Slijedili su ih te pucali na njihov automobil, a jedan metak je nažalost pogodio mladog Lucasa u glavu. Prevezli su ga u bolnicu, no nije izdržao. Preminuo je u četvrtak poslijepodne. Policajci su suspendovani.

"Istražujemo ovaj slučaj. Nećemo tolerirati policajce koji krše zakon", rekao je Marcelo D’Alessandro, gradski ministar sigurnosti.

Najveći argentinski klubovi poput Boce Juniors, River Platea i Independientea stali su uz porodicu preminulog nogometaša te traže pravdu za Lucasa. Naciji se obratio i argentinski predsjednik Alberto Fernandez.

"Želim izraziti svu svoju solidarnost s porodicom Lucasa Gonzaleza. Svoju predanost vašoj majci Cintiji i vašem ocu Mariju u ovom bolnom trenutku. Stavit ćemo na raspolaganje sve državne resurse kako bismo mogli doći do istine i pravde", oglasio se predsjednik, piše Dalmacija.danas.