NEVJEROVATNA PRIČA

Navijači Stuttgarta prošle sezone proslavili su 11 golova Silasa Wamangituke Fundua, ali ispostavilo se da je to njegovo lažno ime, jer je njemački klub potvrdio da se u stvari zove Silas Katompa Mvumpa.

Već 2019. godine "L'Équipe" je pisao da se Wamangituke zapravo zove Silas Mvumpa Katompa i da je navodno godinu mlađi, a kad su se pojavile prve sumnje u identitet Kongoanca, Stuttgart je to porekao.

Ipak, Stuttgart je otkrio da je Wamangituka bio žrtva malverzacija određenih agenata koji su ga zastupali i da to nije njegovo pravo ime.

U dobi od 18 godina, RSC Anderlecht pozvao je napadača na probni trening, nakon čega je dobio vizu za Belgiju - izdanu pod ispravnim imenom Katompa Mvumpa. Kako bi potpisao ugovor, klub je zatražio od igrača da se vrati u Kongo s potrebnom dokumentacijom.

Navodno je napadač iz Konga u tom periodu bio potpuno ovisan o agentu koji ga je zastupao, a Mvumpa u to vrijeme nije imao pristup ni svom računu ni dokumentima. Zbog toga mu je njegov menadžer tada promijenio identitet i predstavio ga je kao Silasa Wamangituku (ime njegovog oca), te je falsificirao i datum rođenja i predstavio ga je kao godinu starijeg.

"Pravo ime igrača je Silas Katompa Mvumpa. Rođen je 6. oktobra 1998. u Kinshasi (Kongo), tako da danas ima 22 godine. Što se tiče promjene imena, on je prije svega žrtva. Napadač VfB-a Silas Wamangituka nedavno je otkrio VfB-u da je bio žrtva manipulacije agenta i da Wamangituka nije njegovo pravo ime. VfB je u kontaktu s njemačkom nogometnom ligom (DFL) i Njemačkim nogometnim savezom (DFB). Nakon pravne procjene činjenica, VfB pretpostavlja da je Silas posjedovao valjanu dozvolu za igranje i da ona još uvijek traje", objavio je Stuttgart.

S druge strane, Mvumpa je otkrio koliko mu je teško bilo živjeti u laži, te da mu je bilo vrlo bolno da otkrije istinu.

"Posljednjih godina živim u stalnom strahu, a bio sam i vrlo zabrinut za svoju porodicu u Kongu. Bio mi je težak korak otkriti svoju priču i istinu", kazao je napadač Stuttgarta.

"Svako otkrivanje istine moglo je za njega imati nesagledive posljedice, tako da je Silas, koji se također brinuo za svoju porodicu kod kuće, bio pod ogromnim psihološkim pritiskom. Uz to, živio je u kući i pod nadzorom agenta, plata mu nije isplaćivana, već samo dio koji je dobivao od agenta. Menadžer mu je također neprestano prijetio da Silas više nikada neće smjeti igrati nogomet ako otkrije istinu", saopćili su iz Stuttgarta.

Mvumpa je prešao iz francuskog drugoligaša Paris FC u Stuttgart za osam miliona eura u augustu 2019. godine i od tada je jedan od najboljih igrača njemačkog kluba. Ove sezone odigrao je 25 utakmica i postigao je 11 golova, te je ostvario pet asistencija.