Članovi kadetske reprezentacije Kosova u košarci u subotu su nakon višednevnih peripetija ipak uspjeli doputovati na takmičenje u okviru B divizije Evropskog prvenstva koje se održava u Sarajevu.

Dvodnevno kašnjenje pretvorilo se u politički skandal bez presedana jer je mladim kosovskim košarkašima ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak odbijao izdati vize pozivajući se na tvrdnju kako se tome protive srpski dužnosnici u upravnim tijelima Košarkaškog saveza BiH.
Ipak, kadetska reprezentacija je na kraju stigla na zakašnjelu utakmicu, kosovska zastava je zavijorila u Sarajevu, a intoniranje himne Kosova je ispraćeno gromoglasnim aplauzom u Dvorani "Sabit Hadžić"...
Košarkaši Kosova konačno su nakon višednevne agonije stigli u subotu na Evropsko prvenstvo B divizije u Sarajevo nakon ogromnih problema sa izdavanjem viza i ulaskom u Bosnu i Hercegovinu.
"Nije baš bilo dobro iskustvo", kazao je trener kosovskih košarkaša do 16 godina Petrit Zeqiri za Radio Kosova, koji je tri dana proveo u Skoplju ispred ambasade BiH, uzaludno čekajući da im u bosanskohercegovačkoj ambasadi izdaju vize.
Na pitanje kako je sve prošlo, kako su dočekani i da li je ova situcija utjecala na mlade košarkaše, Zeqiri odgovara: "Bilo je kako je bilo. Stigli smo sa dva dana zakašnjenja, umorni i iscrpljeni, a sve je to uticalo na igrače i na dosadašnjim rezultatima koje smo postigli u ovih nekolio dana. Mišljenja sam da mi kao mlada ekipa u evropskoj košarci koja je još uvijek u razvitku i s kvalitetima koje imamo nismo spremni za neki veći plasman na ovom prvenstvu, ali došli smo ovdje dati maksimum. Ovo nas nije demotiviralo iako smo u minusu što se tiče treninga", kaže Zeqiri za Radio Kosova.
I pored opstrukcija i zahtjeva od strane srpskog člana Košarkaškog saveza BiH da se na ovom prvenstvu ne intonira himna i ne vijori zastava Kosova, u svim dvoranama je zastava zavijorila, a intoniranje himne je svaki put ispraćeno gromoglasnim aplauzom. Zeqiri nema komentar na ovo jer kako kaže on je sportaš a ne političar i ne bavi se time, ali kaže kako je svjestan situacije u Bosni i Hercegovini i svega što se dešava u vezi priznanja Kosova od strane BiH..."Svjestan sam odnosa između BiH-Kosova, Bošnjaka-Srba i Albanaca. Ovo nije prvi put da se dešavaju ovakve stvari i mislim da se politika ne bi trebala miješati u sport. Nadam se da se ovakve stvari više neće dešavati u budućnosti", kaže Zeqiri.
Zahvaljujemo se KS BiH, FIBA-i i svima koji su nam pomogli da budemo ovdje i pokažemo što znamo", kazao je nakon svega kosovski trener Zeqiri.
Među mladim košarkašima i pored svega vlada dobro raspoloženje, zadovoljni su dočekom u Sarajevu. Dosadašnjim rezultatima nisu zadovoljni i to pripisuju svemu što im se izdešavalo ovih dana. Ipak, nadaju se da do kraja prvenstva imaju što bolji plasman. Prije utakmice sa reprezentacijom Švicarske uspjeli smo pitati kako im je u Sarajevui kako su dočekani..."U BiH su nas dočekali odlično, naročito igrači bh. reprezentacije ali problem koji je nastao uticao je na nas igrače i na našu igru. Ipak doček je bio fenomenalan", kaže kapiten ekipe Albin Berisha... "Doček je bio dobar bez obzira na uticaj problema sa vizama koji je uticao na našu igru. Pred nama je osam dana igre bez pauze i odmora što će mislim, uticati na našu fizičku spremnost", kaže košarkaš Don Polloshka... "Doček je bio dobar, dočekani smo kao kod svoje kuće. Sva ova situacije na nas uticala jer čim smo stigli u Sarajevo imali smo prvu utakmicu i tako umorni smo tri dana za redom imali utakmice što je rezultiralo datim rezultatima", kaže košarkaš Shpat Hasani.
Kosovskim košarkaškim kadetima sada ostaje nadoknaditi propuštene utakmice uključujući i one propuštene kada su još uzaludno čekali da im u bh. ambasadi u Skoplju izdaju vize.
Podsjećamo, BiH je jedina zemlja regije koja uz Srbiju do danas nije priznala Kosovo kao neovisnu državu. Državljanima Kosova pri tom je puno teže putovati u BiH nego u Srbiju jer svaki zahtjev za vizu osobno mora odobriti ministar vanjskih poslova BiH.