Nemogućnost učešća na Evropskom prvenstvu FIBA-U16

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova izrazilo je duboko žaljenje zbog "nerazumnih kašnjenja i sistematskih poteškoća" u procedurama izdavanja viza za članove reprezentacije Kosova U16 Evropskog prvenstva FIBA-U16, koje će se održati u Sarajevu od 9. do 18. avgusta. Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je EU i ostale države da hitno reaguju povodom ovg događaja.

Elvira Dushku, generalna sekretarka Košarkaškog saveza Kosova izjavila je za Radio Slobodna Evropa da je ovaj savez od 8. maja bio u kontakt sa Košarkaškim Savezom BiH, koji je trebao da pomogne kosovskoj reprezentaciji oko dokumentacije za dobijanje vize. Naime, kako je dodala, bh. savez je trebao da dostavi Kosovu službeni poziv, a njihov odgovor je u kontinuitetu bio da "rade na tome".

"Od bh. saveza smo tražili zvaničan poziv i nikada nismo dobili taj poziv. Svaki dan nam je bilo rečeno da će oni 'danas-sutra' dobiti dozvolu Ministarstva spoljnih poslova po tom pitanju, ali na kraju mi taj poziv nikada nismo dobili".

Dushku je na kraju obavjestila FIBA-u o ovome. FIBA je imala na uvid prepisku kosovskog i bh saveza, poslije čega je počela da vrši pritisak na bh. savez, kazala je ona.

Ekipa kosovske reprezentacije već treći dan je u Skoplju, u iščekivanju bh. vize. Kosovo bi prvu utakmicu protiv BiH trebalo da odigra već danas, međutim, kako je Dušku dodala, FIBA vrši napore da se prve dve utakmice pomjere.

U saopštenju kosovskog Ministarstva se dodaje da svaki pokušaj da se uvedu političke prepreke sa očiglednim ciljem ugrožavanja učešća reprezentacije Kosova na ovom sportskom događaju u posljednjem trenutku, "ne samo da krši evropski osnovni princip slobode kretanja, već i pravila same organizacije, za šta ćemo tražiti odgovor".

"Psihološki pritisak nad reprezentacijom Kosova koji traje već nekoliko dana a u vezi ovih prepreka, dok su oni u srijedu trebali da održe i trening u Sarajevu uoči utakmice protiv BiH u četvrtak, je zlonamjerno i u suprotnosti sa sportom", stoji u saopštenju Ministarstva.

Mministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak demantuje, međutim, da je Ministarstvo vanjskih poslova odbilo dati vize Kosovarima.

"Zahtjev Kosovara je stigao tek jučer. To je veoma kasno s obzirom da takmičenje počinje sutra. Ono što je najvažnije je da nije tačno da su vize odbijene. Ti zahtjevi su još uvijek u proceduri. Po našim podzakonskim aktima vrijeme predviđeno da se odgovori na zahtjev za vize je tri dana. Jutros smo uputili dopis Košarkaškom savezu BiH i očekujemo da nam Upravni odbor KS BiH uputi odgovor i potvrdi da stoje u potpunosti iza ovog takmičenja i iza njegove organizacije. Nama je bitno da imamo takvu potvrdu jer je jedan od učesnika Kosovo koje Bosna i Hercegovina nije priznala. Prema tome, do kraja današnjeg dana nije stigao odgovor iz KS BiH i kada to dođe onda ćemo imati konačan odgovor", rekao je Crnadak za portal Klix.ba.

Kosovo je postalo punopravan član Međunarodne košarkaškog saveza (FIBA) prije tri godine.