IMPRESIVNO

Legendarni košarkaš Michael Jordan nastavlja dokazivati da je najveći i van terena, a njegovo bogatstvo zahvaljujući unosnim ugovorima premašilo je tri milijarde dolara.

Specijalizovana stranica Forbes svrstala je Jordana među najbogatije sportaše svijeta s vrijednošću koja je sada premašila tri milijarde dolara.

Šesterostruki prvak NBA lige za samo godinu dana zaradio je između 150 i 250 miliona dolara zbog svog ugovora s Nikeom. To je više nego što je zaradio za cijelu košarkašku karijeru, a radi se o iznosu od 94 miliona dolara igrajući za Chicago i Washington.

Jordan je u posao s Nikeom ušao nakon što je ova kompanija pobijedila u utrci s Converseom i Adidasom. Prvobitno, Jordan i Nike su potpisali petogodišnji ugovor vrijedan 2,5 miliona dolara, ali je Michaelova majka "natjerala" Nike da slavnom košarkašu pripadne 25 posto prodaje patika s njegovim likom. Nike je pristao na sve uvjete i ostalo je historija.

Od ukupne prodaje brenda Jordan ovaj 60-godišnjak je zaradio 256 miliona dolara. Također, prodao je svoj udio u NBA ekipi Charlotte Hornetsima, čime je vrijednost premašila tri milijarde dolara.

Podsjetimo, Jordan je za cijelu karijeru zaradio 94 miliona dolara. S Bullsima je do 1995. godine zaradio 28,3 miliona dolara, a u posljednje dvije sezone 63,2 miliona dolara. Ostatak je zaradio u Washington Wizardsima.