JA MORANT

Ja Morant je suspendovan na prvih 25 utakmica iduće sezone NBA lige. Mladi superstar Memphis Grizzliesa u martu je suspendovan na osam utakmica jer je u prenosu na društvenim mrežama mahao pištoljem u noćnom klubu u Denveru, i to nakon što su se počeli pojavljivati izvještaji o njegovim prijašnjim incidentima s oružjem. Morant se tada navodno pokajao i javno izvinio, ali samo dva mjeseca kasnije se našao na novoj snimci na kojoj drži pištolj.

Grizzliesi su istog dana suspendovali Moranta na neodređeno vrijeme, a sad je stigla odluka vodstva NBA lige, koja ga je kaznila s 25 utakmica.

“U odluci smo uzeli u obzir igračevu historiju, kao i ozbiljnost incidenta. Otkrili smo priličnu količinu dodatnih informacija i mogli bismo već sad objaviti kaznu, ali odlučili smo da bi bilo nepošteno prema finalistima da sad objavimo rezultate istrage. Sezona mu je ionako završena, klub ga je suspendovao na neodređeno, pa se ništa ne mijenja ako to odgodimo na nekoliko sedmica i objavimo ubrzo nakon završetka finala”, rekao je čelnik NBA lige Adam Silver nedavno.

Čelnik lige je ranije rekao da je bio šokiran kad je čuo za novu snimku i vidio je, posebno zato što je iz razgovora s Morantom stekao dojam da je svjestan svoje pogreške i posljedica koje bi donijelo njeno ponavljanje.