PLAY OFF

Miami je postao šesti timu u historiji koji je sa osmog mjesta izbacio prvoplasiranu ekipu, a posljednji put se to desilo kada je Milwaukee Bucks 2012. godine izbacio Chicago Bullse. Osmi tim Istoka, uspio je da eliminiše najbolji klub tokom ligaškog dijela sezone sa 128:126.

Heat je tako izborio obračun sa New York Knicksima koji su savladali Cleveland Cavalierse. Najbolji u pobjedničkoj ekipi bio je Butler sa 42 poena, a Adebayo je dodao 20.

Malo vrijedi Giannisu Antetokounmpu, jednom od kandidata za MVP prsten, što je postigao 38 poena uz 20 skokova (samo 10 od 23 sa linije za slobodna bacanja). Chris Middleton je postigao 33 poena, ali je još jednom došlo do neshvatljivog pada. Nakon tri četvrtine su Bucksi vodili sa 102:86, a onda pogodili samo pet šuteva (od 25) u četvrtoj dionici i produžetku.

Mogli su Bucksi da završe posao u četvrtoj četvrtini, ali je Jrue Holiday promašio jedno od dva slobodna bacanja. Vincent je izveo aut do Butlera koji je pogodio za produžetak i kasniji trijumf.