LAS VEGAS

Iako su svi NBA klubovi već krenuli s pripremnim utakmicama za novu sezonu, od svih sinoćnjih utakmica na američkom tlu najveći je interes izazvao okršaj klubova koji ne igraju u NBA ligi, ali u svojim sastavima imaju dva najveća talenta generacije od kojih se očekuje da iduće godine budu prvi i drugi na draftu i brzo izrastu u superzvijezde.

Skauti svih NBA klubova okupili su se u Las Vegasu na susretu francuskih Metropolitansa 92 i G League Ignitea, momčadi u Razvojnoj ligi koja najboljim američkim srednjoškolcima nudi priliku za profesionalnu košarku u sezoni prije drafta. Victor Wembanyama i Scoot Henderson nisu nimalo razočarali, štoviše, zajedno su postigli 65 poena.

Ignite je pobijedio 122:115, a Henderson je zabio 28 poena uz devet asistencija i pet skokova. Wembanyama se zaustavio na 37 poena, u koje je ugradio sedam trica iz 11 pokušaja, što ne bi bilo baš toliko impresivno da se ne radi o 18-godišnjaku od 220 centimetara.

Wembanyama je odavno dobro poznat u košarkaškim krugovima zbog nevjerovatne pokretljivosti, tehnike i šuta za svoju visinu te ga se smatra potencijalom da se razvije u jednog od najboljih košarkaša svih vremena. Ako je Kevin Durant bio avangarda za svoje vrijeme, Wembanyama je nešto slično danas, samo s desetak centimetara više, rasponom ruku većim od 240 cm i mogućnošću da još izraste. Zato ga skauti opisuju kao kombinaciju Duranta i Rudyja Goberta.

Utah, San Antonio i Houston glavni lovci na prvi pick drafta
Zato nije ni čudno da su neki klubovi NBA podredili svoju sadašnjost prilici da ga izaberu na draftu, pa Utah, San Antonio, Houston i slični u idućoj sezoni ne planiraju pobjeđivati nego završiti sa što boljim šansama za prvi izbor. A sinoćnja utakmica pokazala je da ni Henderson, također još 18-godišnjak, uopće neće biti loša utješna nagrada.

U Las Vegasu je sinoć odigrana prva od njihove dvije međusobne utakmice, a u noći s četvrtka na petak odigrat će još jednu. Rezultatski, prva je pripala Hendersonu, ali Wembanyama je odigrao učinkovitiju utakmicu, a njihove najbolje poteze pogledajte u sažetku.