NAJBOLJE ŠTO UFC IMA

Ruski borac Islam Mahačev odbranio je pojas u borbi protiv Alexandera Volkanovskog u jednoj od, kako su je opisali, najvećih borbi u historiji UFC-a, koja se dogodila u Perthu.

Mahačev i Volkanovski, prvorangirani i drugorangirani borac na UFC P4P listi, suočili su se na UFC 284 eventu u borbi za titulu prvaka lake kategorije. Na kraju je nasljednik Habiba Nurmagomedova upisao prvu odbranu pojasa.

Volkanovski je važio za priličnog autsajdera uoči borbe, no pružio je fantastičan otpor iako je ostao bez pobjede. Dvojac je ponudio fantastičan meč o kojem će se sigurno još dugo pisati.

U prvoj rundi prvi je rivala uzdrmao Volkanovski odličnim udarcem ljevicom u bradu, ali je Mahačev odgovorio udarcem podlakticom iza uha. Nakon toga Australac je čak završio i na podu, ali se uspio vratiti u razmjenu udaraca.

I drugu rundu bolje je otvorio Volkanovski i silovito je krenuo, a nakon 60 sekundi Mahačev je završio na tlu. U trenucima velike dominacije Volkanovskog, Dagestanac je ljevicom pogodio Australca i natjerao ga da se kreće unazad.
Mahačev je u trećoj rundi dominirao i pokušavao nakon rušenja uzeti leđa Volkanovskom. Međutim, Australac se sjajno branio u jednoj od najboljih borbi koje je UFC vidio.

U četvrtoj i petoj rundi Mahačev je ponudio sjajan udarački show. Preciznim udarcima, a posebno koljenom u petoj rundi, naštetio je Volkanovskom i nanio mu posjekotinu iznad oka.

Jednoglasnom odlukom arbitara (48-47, 48-47, 49-46) slavio je Islam Makhachev i upisao je prvu obranu titule u lakoj kategoriji. S druge strane, popularni Volk može biti ponosan na predstavu koja je po svemu nadmašila očekivanja.