Kakva je to bila predstava najboljeg igrača svijeta! Argentinac je u derbiju 26. kola Španjolske lige odveo Barcelonu do važne pobjede na rijetko viđen način, s tri poteza kakva već dugo nismo vidjeli na jednoj utakmici.

Prepuni Camp Nou doživio je u nedjelju navečer jedan od onih posebnih fudbalskih trenutaka koji zauvijek ostanu upisani u srce nijemog svjedoka, posebno kada ih doživite na licu mjesta. Lionel Meesi odigrao je u 26. kolu Primere antologijsku fudbalsku solo-dionicu, te doslovce sam pregazio trećeplasiranu ekipu Španjolske lige.

Valencija se u Barçinom hramu hrabro odlično držala više od pola susreta, a onda je na scenu stupio argentinski čudotvorac. Prvi i drugi gol neodoljivo su podsjetili na najljepše izvedbe tate argentinskog i svjetskog fudbala, Diega Armanda Maradone, a kod trećega je Messi ostavio i svoj potpis, kao tačku na i jednoj fenomenalnoj fudbalskoj večeri.

Zabio je u 55., 81. i 82. minuti, potvrdivši status najboljeg strijelca raspucane Španjolske sa 22 gola ove sezone. Drugi strijelac Primere sa 17 pogodaka, David Villa, nije nastupio u velikom derbiju zbog ozljede ramena, a gosti su u posljednjih pola sata bili dodatno oslabljeni jer je Maduro morao izaći zbog drugog žutog kartona.

Barcelona se ovom pobjedom vratila na čelo ljestvice s tri boda više od Reala.