Razlika na računu

Čak i kada nisu u upotrebi, kućni aparati i dalje troše električnu energiju – čak i punjači na koje nije ništa priključeno.

Postoje mnoge stvari koje ostavimo priključene na izvor struje da ni ne razmišljamo – mikrovalnu, punjače za mobitele, digitalne okvire slika, laptope… Iako ne troše mnogo, čine razliku na računu
Neka istraživanja pokazala su kako mjesečno gašenjem uređaja na “čekanju” možete uštedjeti nekoliko konvertibilnih maraka u kućnom budžetu. Euro po euro, ušteda na godišnjem nivou može dostići i 50 – 100 eura.
A koliko u toj priči otpada na punjače za mobitele? 
Većina korisnika puni mobilni uređaj ili tablet preko noći. Za punjenje u prosjeku treba oko dva sata, nakon čega se punjač isključi. Ujutro se probudite, isključite mobilni uređaj i krenete na svoje svakodnevne aktivnosti, no punjač je i dalje u struji.
Istina je da novi mikro punjači za pametne telefone troše zanemarive količine struje. Čak i ako ih punite, oni troše svega 3-4 watta na sat. Ako ih se drži uključene u struju, a da na njih ništa nije priključeno, potrošnja je daleko manja – oko 0,05 W/h.
Što se tiče opasnosti od strujnog udara, požara i slično, i ona je zanemariva, naravno, samo kad su u pitanju originalni uređaji. Takozvani "aftermarket" punjači su druga priča.
Ipak, treba znati i nešto drugo. Za samu bateriju u mobilnom uređaju nije dobro da dugo stoji priključena na punjač nakon što je napunjena do kraja, jer može smanjiti vijek trajanja baterije. Stručnjaci, čak, preporučuju dopunjavanje baterije umjesto stalnog pražnjenja do kraja, pa punjenja.