Idućih deset godina

Google i Samsung sklopili su dugoročan sporazum o licenciranju koji će pokriti postojeće patente u vlasništvu dviju korporacija, kao i one koje će patentirati u idućih deset godina

Nisu objavili nikakve pojedinosti o uvjetima pod kojima je sporazum sklopljen, kao ni koje sve patente i tehnologije obuhvaća. Sve što su naveli bilo je da je 'od obostrane koristi' te naglasili da dvije velike tvrtke mogu surađivati kako bi se izbjegle tužbe.
'Suradnja donosi veće dobitke nego nepotrebni sporovi oko patenata', rekao je voditelj Samsungovog centra za intelektualno vlasništvo Seungho Ahn. Što se vjerojatno odnosilo ponajprije na Apple, koji se sa Samsungom već nekoliko godina povlači po sudovima.
Pred američkim sudovima Apple je dosad bio uspješniji. Idući okršaj, oko uređaja kao što su Galaxy 3 i iPhone 5, pred sudom će se naći 31. ožujka. Prije toga bi trebali biti održani pregovori, i to 19. veljače. No nagodba se čini malo vjerojatnom, iako sutkinja Lucy Koh inzistira na mirenju.
Google i Samsung godinama blisko surađuju. Samsungov uspjeh s pametnim telefonima vjerojatno ne bi bio toliki da nije bilo Androida, Googleovog operativnog sustava. Iako je bilo trzavica u njihovom odnosu, kompanije ovise jedna o drugoj. Za pretpostaviti je da se većina patenata obuhvaćenih ovim sporazumom odnosi upravo na mobilne tehnologije, piše CNET.