Digitalna detoksikacija

Ranije ove godine strani mediji pisali su da generacija Z i milenijalci, zbog digitalne detoksikacije, umjesto skupih pametnih telefona radije kupuju one klasične na preklop.

Sada je novo istraživanje analitičke kompanije Counterpoint to i potvrdilo.

Ono što je proizašlo iz videa TikTok korisnice Sammyje K, koja se zalaže da mlađa generacija ostavi svoje iPhone kod kuće i za izlaske ili dnevne obaveze koristi klasične preklopne mobitele, očito je privuklo dovoljno ljudi da ponovo obrate pažnju na nekada podcijenjeno tržište telefona, piše ZDNet.

Ovi jednostavni mobilni uređaji imaju ograničenu funkcionalnost, pa su zbog toga značajno jeftiniji od standardnog iPhone ili Android uređaja, a uz pretplatu se mogu dobiti za svega nekoliko eura, ovisno o operateru i ponudi.

U slobodnoj prodaji uglavnom ne koštaju više od 100 eura.

Analitička kompanija Counterpoint sada predviđa da će ta kategorija proizvoda, koja trenutno čini samo dva posto ukupnog tržišta telefona, dosegnuti 2.8 miliona dolara (oko 2.5 miliona eura) prodaje na američkom tržištu do kraja 2023. uz nastavak kratkoročne stabilne prodaje.

Prema Counterpointu, najveći razlog porasta su priljev korisnika koji podržavaju minimalističke i digitalne detoksikacijske pokrete, potencijalna B2B prodaja (s kompanijama koje se odlučuju za isplativiju telefonsku distribuciju) i turisti i povremeni potrošači koji samo žele jeftin i praktičan uređaj.

Faktor/ZDnet