Google Chrome je tokom prethodne tri godine izlazio kao pobjednik i pokazao se kao najsigurnija aplikacija za pregled internet sadržaja, pa je Google odlučio da sponzoriše ovogodišnje takmičenje u hakovanju web browsera Pwn2Own, koje se održava iduće sedmice, na sigurnosnoj konferenciji CanSecWest, u Vankuveru.

Google će, piše Forbes, za takmičare obezbijediti ukupan fond od milion američkih dolara. Google će platiti po 20.000 dolara svakom učesniku koji iskoristi propuste u Windowsima, Flashu, drajverima, te druge sigurnosne propuste koji mogu da utiču na korisnike svih web browsera.


Google Chrome dosad nikad nije “probijen”. Taj status je jako teško održati, pa je za očekivati da se već ove godine pojavi i prvi “exploit” koji će pobijediti i Googleov sigurnosni sistem za Chrome web browser pod imenom “sandbox”.

Zašto je Google spreman da plati da bi možda vidio kako se njegov proizvod “rastura” pred očima javnosti?

Prošle godine na istom takmičenju nije uhakovan ni Firefox.

Nagrade obuhvataju sledeće kategorije i moguće je dodeliti više nagrada u okviru kategorije:

- 60 hiljada dolara za pronalaženje greške u samom "Gugl Hromu"
- 40 hijada dolara za pronalaženje greške u "Gugl Hromu" koja ima veze sa korišćenjem drugog pretraživača ili operativnog sistema
- 20 hiljada dolara za pronalaženje greške u drugom pretraživaču koja nema veze sa korišćenjem "Gugl Hroma"

Ponuda za poslednju navedenu nagradu objavljena je uz obrazloženje:

"Iako ovo ne spada pod našu nadležnost, odlučili smo da ponudimo nagradu i onima koji pronađu takve greške jer smatramo da bi to doprinelo našoj misiji da učinimo čitavu mrežu sigurnijom."