Naučnici su napravili uređaj koji temperaturnu razliku pretvara u električnu energiju, a tehnologija bi uskoro mogla omogućiti da mobitele punimo - dodirom.

Naučnici su napravili Power Felt uređaj koji temperaturnu razliku pretvara u električnu energiju što bi jednog dana moglo omogućiti da samo dodirom mobitelu damo dovoljno struje za novi poziv.

Power Felt je napravljen od minijaturnih karbonskih nanocjevčica, koje su posložene u fleksibilna plastična vlakna. Potencijalni način upotrebe ovog uređaja uključuje i presvlake automobilskih sjedišta putem kojih punimo akumulator, izolaciju cijevi ili prikupljanje topline sa krovova s ciljem smanjenja potrošnje plina te ugradnju u sportsku odjeću kako bi se elektronski prikazivali podaci o otkucajima srca i pritisku.

"Zamislite ga kao pribor za prvu pomoć, omotanog oko ručne svjetiljke ili kao punjač za mobitel" rekao je David Caroll, direktor Centra za nanotehnologiju i molekularne materijale.

Termoelektrični uređaji koji se danas koriste napravljeni su od bizmut telurida pomoću kojeg se toplina pretvara u električnu energiju. Ali, kilogram tog materijala košta 1.000 dolara. S druge strane, Power Felt ima za cilj isplativost, pa bi jedna presvlaka za mobitel napravljena od tog materijala koštala svega jedan dolar.