Posle višednevnih nagađanja o tome šta će učiniti da bi se nadmetala s Eplom (Apple) i Guglom (Google),

finska Nokija (Nokia) je u petak objavila da se odlučila za Mikrosoftov Vindous Fon 7 (Microsoft Windous Phone 7) kao primarni operativni sistem za svoje pametne mobilne telefone.
Nokija i Mikrosoft će postati i partneri u mobilnom oglašavanju (Nokija će koristiti Mikrosoftov adCenter na svojim mobilnim uređajima) i mapiranju (njen Maps će postati deo Mikrosoftovog pretraživača Bing). Pored toga, Nokijina mrežna prodavnica Ovi za aplikacije i sadržaj, integrisaće se u Mikrosoftov Marketplace.


Pre današnje objave Nokijin izvršni direktor Stiven Ilop je rekao da je Nokiji bilo potrebno da odluči „da li će izgraditi nov ekosistem, katalizovati postojeći ili će se pridružiti nekom tuđem", kako bi unela promene u svoje poslovanje. Na kraju se odlučila za partnerstvo s Mikrosoftom i pridružila se njegovom ekosistemu za mobilne telefone.


Nokija je razgovarala i s Guglom o tome da koristi njegov operativni sistem Android, ali je na kraju odustala od toga, dok kompaniju RIM nije čak ni uzimala u obzir, jer je po Ilopovom mišljenju ovo „trka za samo tri konja".


Nokija će novom partnerstvu doprineti svojim hardverskim dizajnom i jezičkom podrškom i pomoći će da Vindous Fon ostvari veću cenovnu raznovrsnost i dopre do većih tržišnih segmenata i geografske pokrivenosti, objavile su dve kompaniije u otvorenom pismu koje su potpisali Ilop i Mikrosoftov izvršni direktor Stiv Bolmer.