Američki mobilni operater Sprint, predstavio je početkom ove nedelje pametni mobilni telefon s dva ekrana osetljiva na dodir čija je dijagonala 8,9 cm (3,5 inča) i koji koristi operativni sistem Android.


Radi se o modelu Echo, koga je proizvela japanska kompanija Kyocera. Njegova dva ekrana se mogu postaviti jedan iznad drugog, čime se dobija veća radna površina. Zanimljivo je da na ekranima mogu istovremeno da se prikazuju dve različite aplikacije. Primera radi, korisnik na jednom ekranu može da krstari vebom, a na drugom da proverava e-poštu.


Isto tako, pokrenuta aplikacija može se "podeliti" na oba ekrana. Primera radi, na jednom ekranu se može prikazivati prijemno sanduče klijenta e-pošte, a na drugom sadržaj pojedinačne poruke. Ili, na jednom ekranu se može prelistavati sadržaj video biblioteke na telefonu, dok se na drugom reprodukuje izabrani odlomak. U te svrhe služi Kyocerina aplikacija YouTube, koja se dobija instalirana na telefonu.


Pošto je razmak između ekrana mali, "deljenje" jedne aplikacije na dva ekrana praktično se ne primećuje i u suštini proširuje korišćenu radnu površinu.


Echo je zasnovan na Qualcommovom procesoru Snapdragon koji radi na 1 GHz, a kao operativni sistem koristi Android 2.2 (Froyo). Isporučuje se sa 1 GB radne memorije i memorijskom karticom u formatu microSD, kapaciteta 8 GB. Telefon ima i kameru rezolucije 5 megapiksela koja može da snima video u rezoluciji 720p. Nije objavljeno koliku radnu autonomiju omogućava baterija telefona, ali se u paketu s telefonom isporučuje i rezervna baterija.


Echo će se u prodaji pojaviti krajem aprila ili početkom maja ove godine po ceni od 200 dolara, uz dvogodišnji ugovor za korišćenje Sprintove 3G mreže mobilne telefonije.


Predstavnici Kyocere su izjavili da trenutno ne postoje planovi za prodaju ovog telefona u drugim zemljama.