Američko Savezno povjerenstvo za trgovinu (FTC) istražuje krše li Apple i Google zakone o kartelima dijeleći članove upravnih odbora, objavio je New York Times, citirajući ljude koji imaju saznanja o istrazi.

Eric Schmidt, direktor Googlea i Arthur Levinson, predsjednik kompanije za biotehnologiju Genetech, obojica sjede u upravnim odborima Googlea i Applea.

Zakoni o kartelima

Američki zakoni u suzbijanju kartela zabranjuju pojedincima raditi u upravnim odborima konkurentskih kompanija, budući da bi to moglo smanjiti pošteno tržišno natjecanje.

Schmidt je član upravnog odbora Googlea od 2001., a Appleovog od 2006 godine. Levinson je u Googleu od 2004., a u Appleu od 2000. godine.

Takva podudaranja mogla bi biti u suprotnosti s takozvanim Claytonovim zakonom, zakonom iz 1914. koji je donesen da bi spriječio upravo ovakve slučajeve.

iPhone i Android

Apple na svom popularnom mobilnom uređaju iPhoneu koristi Google maps i daje korisnicima mogućnost gledanja sadržaja na Googleovom servisu YouTube.

Google je prošle godine izdao Android, koji treba biti direktna konkurencija iPhoneu.

Svi uključeni u slučaj, od FTC-a, preko Applea, Googlea, Schmidta i Levinsona, odbili su komentirati slučaj, prenosi Index.hr.

U Appleovom upravnom odboru, osim izvršnog direktora Stevea Jobsa, Schmidta i Levinsona, sjede i bivši američki dopredsjednik Al Gore, i Millard Drexler, direktor tvrtke Crew Group. Još jedan član Appleovog odbora, Bill Campbell, radi kao savjetnik Googleu.