Niske temperature

Koliko god dobro da održavamo akumulator u automobilu, dešava se da on na niskim temperaturama iznenada otkaže poslušnost.

U takvim slučajevima vozači najčešće pribjegavaju pomoći prijatelja, to jest paljenju automobila pomoću kablova spojenih na akumulator drugog vozila. Ovdje ćemo vas podsjetiti kako da to pravilno uradite.
Pri startovanju motora uz pomoć kablova posebno su važne tri stvari. Akumulatori vozila koje daje struju i onog koje je prima moraju da imaju isti nominalni napon. Na primjer, ne smijete paliti auto s akumulatorom od 24V spajajući ga na akumulator od 12V, ili obrnuto. Zatim, kablovi moraju da budu odgovarajućeg profila i da budu spojeni tačno određenim redosljedom.
Na kraju, motor vozila koje daje struju mora da radi prije nego što se okrene ključ u bravi auta sa ispražnjenim akumulatorom, da bi se spriječilo pražnjenje donorskog akumulatora. Ne zaboravite da mjenjač ubacite u prazan hod (ler), da ne bi došlo do nezgode, a pri paljenju motora obavezno pritisnite kvačilo da bi smanjili opterećenje.
U početku treba zaustaviti motor oba vozila. Isključite svaki električni potrošač u oba vozila (radio, grijače stakala, sjedišta, ventilator grijanja) kako bi obezbijedili maksimalnu količinu struje. Kada priključujete štipavice kablova, obratite pažnju na redosljed, da bi spriječili varnice koje mogu da izazovu požar.
1. Najprije spojite jedan kraj crvenog kabla na pozitivni terminal ispražnjene baterije;
2. Drugi kraj crvenog kabla spojite na pozitivni terminal akumulatora koji daje struju;
3. Ostanite na akumulatoru koji daje struju. Priključite jedan kraj crnog kabla na njegov negativni terminal;
4. Na kraju, spojite drugi kraj crnog kabla na neofarbani dio auta u prostoru motora, na primjer na blok motora.
Opisana procedura važi za većinu tipova vozila, ali ako neki proizvođač daje posebna uputstva morate ih poštovati.
Neki automobili imaju specijalne eksterne tačke za priključenje kablova. Treba obratiti pažnju i na to da kablovi ne budu blizu ventilatora hladnjaka ili nekog kaiša.
Kada ste provjerili sve ovo, treba upaliti motor vozila koje daje struju. Na taj način se obezbjeđuje da struja neophodna za paljenje praznog akumulatora dolazi iz alternatora, a ne iz same baterije, pa ona trpi najmanji mogući stres. Tek kada motor vozila-donora počne da radi, auto sa praznim akumulatorom može da se startuje. Kada to uradite, skinite kablove u obrnutom redosljedu. Nakon toga bi vozilo sa ispražnjenim akumulatorom trebalo da se vozi malo duže, po mogućnosti u nešto većem broju obrtaja na otvorenom putu, da bi se baterija oporavila.
Kod vozila sa start-stop sistemom, osnovna procedura spajanja je ista kao kod ostalih automobila. Međutim, sljedeće stvari morete da imate na umu: kod start-stop vozila sistem upravljanja akumulatorom je povezan na negativni terminal baterije.
Zato crni kabl treba da bude povezan na blok motora ili na za to predviđenu lokaciju u motornom prostoru. Za crveni kabl obično postoji takozvana jump-start tačka, koja je obično obilježena crvenim poklopcem.