Veliki problem

Društveni mediji bi se morali više angažovati na suzbijanju kampanje dezinformacija protiv vakcinisanja, pošto su upravo nove platforme na internetu doprinijele širenju teorija zavjere o štetnosti vakcina, pišu svjetski mediji.

BBC prenosi kako je američki tinejdžer koji se vakcinisao protivno želji roditelja svjedočio o svom iskustvu pred američkim zakonodavcima, upozorivši na problem širenja dezinformacija. Ethan Lindenberger, koji je još u srednjoj školi, govorio je u utorak pred Senatskim odborom za zdravstvo, obrazovanje, rad i penzije, zajedno sa četiri liječnika koji su stručnjaci u toj oblasti.
Lindenberger, koji je u 18. godini tražio da bude vakcinisan, ispričao je da je veliki dio majčinog protivljenja rutinskoj vakcinaciji došao iz straha da vakcine mogu izazvati nuspojave kao što su oštećenje mozga ili autizam. Ljekari su tokom saslušanja okrivili online dezinformacije i diskreditovali teoriju koja je zastrašivala roditelje.
Studija koju je proveo britanski doktor Andrew Wakefield 1998. godine pogrešno je povezala vakcinu MMR (ospice, zauške i rubeola) s autizmom, podsjeća BBC i ističe da su njegova istraživanja od tada potpuno diskreditovana, ali je teorija ustrajala u globalnoj zajednici protiv vakcinacije.
Sva četiri ljekara na ročištu su u utorak ponovila da ne postoji "apsolutno nikakav dokaz" koji podržava tu vezu. To je potvrđeno i u novim danskim istraživanjima objavljenim u utorak. Studija je ispitala 650.000 djece starije od 10 godina i kategorički zaključila da MMR ne povećava rizik od autizma niti ga pokreće kod onih koji su osjetljivi.
Ipak, podaci ukazuju na to da se dio američke djece mlađe od dvije godine, koja nisu imunizirana, učetverostručio od 2001. godine. Sjedinjene Američke Države nisu izoliran slučaj – slični podaci zabilježeni su širom svijeta, piše BBC. U 2018. godini Evropa je imala tri puta više slučajeva ospica nego prethodne godine. 
"Industrijski razvijene zemlje ne smiju biti zadovoljne i zaboraviti da se bolest može vratiti kao oluja", rekao je dr. Martin Friede za BBC nakon što su podaci objavljeni.