Nemirna - zdrava

"Nemirna" beba znak je zdrave trudnoće, no doktori dosad nisu znali zašto se beba toliko miče.

Prema novoj studiji koja je objavljena u časopisu Development, naučnici sa Univerziteta Trinity u Dublinu, otkrili su da se bebe miču u maternici jer tako razvijaju i jačaju svoje kosti i hrskavice.

Proučavanjem embrija pilića i miševa naučnici su otkrili da pomicanje u maternici stimulira "molekularnu interakciju" koja stanice i tkiva embrija pretvara u funkcionalno tkivo zglobova i kostiju.

Ovisno o tome gdje se tkiva nalaze, embrij ih pokretima usmjerava da se transformiraju ili u tkivo kosti ili u tkivo hrskavice.
Također je utvrđeno da ako se bebe u stomaku dovoljno ne miču, mogu se roditi s vrlo krhkim kostima i abnormalnostima u zglobovima.

"Naša saznanja pokazuju kako bi u odsutstvu embrionalnih pokreta stanice koje formiraju hrskavicu dobivale pogrešne signale i ne bi se pravilno razvijale. Dobivale bi signal da stvaraju kosti, umjesto da stvaraju hrskavicu", objašnjava koautorica studije, dr. Paula Murphy.

Beba se u majčinom stomaku počinje micati između 16. i 24. sedmice trudnoće i postaje sve aktivnija do 32. sedmice kada se aktivnost više ne pojačava, no ipak je prisutna.

Ukoliko se beba primiri to je znak za hitan odlazak doktoru.