Visoke i otvorene štikle su najčešći razlog zašto se traži ljepše, uže, pa čak i kraće stopalo.

Kad pomislite da se više nema što pomladiti, povećati, smanjiti i zategnuti na ljudskim tijelima uz pomoć hirurgije - pojavi se nešto novo. Najnovije ludilo je Pepeljugina hirurgija.
Za operacijama koje, kako im sugerira ime, daju lijepo, usko stopalo i prste koji će savršeno izgledati na svakoj vrtoglavoj potpetici, najprije su se pomamile Amerikanke, a onda se priča prenijela i u Europu. Britanke se sve češće odlučuju za ovakve kontroverzne estetske zahvate koji stoje oko 40.000 kuna, bez obzira na upozorenja liječnika o potencijalnim teškim posljedicama.
Nove metode
U području hirurgije stopala u posljednjih se nekoliko godina mnogo toga promijenilo. Zahvati se usavršavaju, skraćuje se oporavak, koriste se nove metode. Recimo hallux valgus, ono što se kod nas zove čukalj, koji može biti vrlo problematičan i bolan, a mnogima je i estetski neprihvatljiv, riješava se zahvatom nakon kojeg se isti dan ide kući. Nema više žica koje vire... - kaže dr. Eduard Rod, ortoped iz Specijalne bolnice Sv. Katarina u Zaboku. Dodaje da se i njima javlja sve više pacijentica koje žele ljepša stopala. Dakako, pri tom ne žele priznati da se radi o estetici. Znaju da i naši ortopedi smatraju kako nije opravdano raditi zahvate na stopalu zbog ljepote. Druga je stvar kada su u pitanju bol, deformiteti i problemi pri hodanju.
Skraćivanje prstiju i ispravljanje deformacija je relativno jednostavan zahvat. Najčešće je drugi prst dulji od palca pa se deformira. U operaciji se prsti lome, uklanja se dio kosti i zatim povezuje vijcima od titanija - objašnjava.
 Stopala nakon operacije: skraćena 4 prsta, stopalo manje za broj
Rizik od infekcije
Zahvat nije igra - uvijek postoji rizik od infekcije, sporog ili pogrešnog zarastanja kostiju, a ni oporavak nije baš jednostavan. A i morate znati kome se dajete u ruke - upozorava ovaj stručnjak.
Za one koji ne bi pod nož riješenje je Loub zahvat (prema Louboutinu, dizajneru poznatih štikli) - za oko 4000 kuna liječnik će filerima, kolagenom i botoksom podebljati masne jastučiće na ključnim dijelovima stopala, pa će bol kod nošenja visokih potpetica biti manja. No, najbizarnija hit-operacija je “toebesity” - ljudi koji misle da imaju debele i ružne palce, odlučuju ih preoblikovati uz pomoć skalpela.
Stopala nakon dužeg vrijemena: ne vide se ožiljci, prsti su kraći!