Mnogima je muka od same pomisli na prokulice jer je prva slika koju stvore u glavi – prekuhano, gorko povrće. Međutim, ova namirnica je ukusna, zdrava i dobra za plodnost oba spola.

Rezultati nedavno provedenog istraživanja sugerišu na to da bi parovi koji pokušavaju da dobiju bebu trebalo da namirnicama na svojoj trpezi dodaju i prokulice.
Decembar je mjesec u godini sa najviše začeća – oko devet odsto, sudeći prema različitim istraživanjima. Upravo zato, decembar je i pravo vrijeme da navalite na prokulice i na taj način povećate šanse da ostanete u drugom stanju.
"Vjerovali ili ne, ova vrsta kupusa zaista pomaže kod začeća", rekla je nutricionista Neema Savides.
"One sadrže folnu kiselinu koja je od izuzetne važnosti kada je riječ o plodnosti muškaraca i žena", objasnila je nutricionista.
Ova namirnica bogata je i vitaminima koji povećavaju nivo spermatozoida, ali i oblažu matericu hranljivim materijama, što sve povećava šanse da spermatozoidi prežive, navode stručnjaci.
Još jedna prednost prokulica, prema tvrdnjama naučnika je to što umanjuje rizik od pobačaja i defekata ploda.
U ovoj namirnici iz porodice kupusnjača nalazi se i fitonutrijent koji na organizam žena djeluje tako što im pomaže da izbace višak hormona, na taj način povećavajući šanse da dođe do začeća.
Pored toga, prokulice važe za biljku koja djeluje pozitivno ne samo na plodnost, već i na cjelokupno  zdravlje – reguliše nivo holesterola i sprečava da dođe do različitih upala u organizmu.