Za mlade krvne žile

Samo 0,1% Europljana ima više od 90 godina, no na grčkom otoku Ikariji taj postotak iznosi 1%. To se smatra jednom od najvećih stopa dugovječnosti na svijetu, a što je još bolje, ovi otočani duboku starost dožive obično dobrog zdravlja. Jedan od ključnih faktora ovog fenomena krije se u kafi.

Dugovječnost je najčešće rezultat kombinacija niza povoljnih okolnosti, a u njima uživaju stanovnici grčkog otoka Ikarije, na kojemu žive neki od najdugovječnijih ljudi na svijetu. Nova studija usredotočila se na povoljno djelovanje kafe, čije je ispijanje ritual na Ikariji.
Dr. Gerasimos Siasos, liječnik i profesor na Univerzitetu Atena, sa svojim je timom istraživao uticaj ispijanja kafe na dugovječnost otočana. Posebno su se usredotočili na vezu između navika ispijanja kafe i funkcije endotela – sloja stanica kojim su obložene krvne žile na koje negativno utiču starenje i neke životne navike (poput pušenja).
Naučnici su se usredotočili na kafu jer su nedavne studije pokazale da umjerena konzumacija kafe može neznatno smanjiti rizik od krvožilnih bolesti te da može imati i pozitivan uticaj na zdravlje endotela.
Proučili su 673 stanovnika Ikarije starijih od 65 koji su stalno nastanjeni na otoku. Istraživači su slučajnim odabirom izdvojili 71 muškarca i 71 ženu koji su sudjelovali u studiji. Liječnički tim ih je pregledao i ispitao o životnom stilu i ispijanju kafe. Testirali su i funkciju endotela svakog sudionika istraživanja.
Naučnici su ispitali i koju vrstu kafe piju, a 87% sudionika je svakodnevno konzumiralo grčku kafu (tursku).
Zapravo, a to je stručnjacima bilo posebno zanimljivo, ispitanici koji su pili grčku kafu imali su bolju funkciju endotela nego oni koji su pili druge vrste kafe. Čak i kod onih s visokim tlakom, grčka kafa bila je povezana s boljom funkcijom endotela, bez lošeg uticaja na krvni tlak.
'Grčka kafa (turska), koja je puna polifenola i antioksidansa te sadrži umjerene količine kofeina, čini se, ima veze s većim zdravstvenim koristima u usporedbi s drugim načinima ispijanja kafe', zaključio je dr. Siasos.
Nova studija donosi novu vezu između prehrambenih navika i kardiovaskularnog zdravlja. S obzirom koliko se kafe ispija diljem svijeta i na činjenicu da čak i mali zdravstveni učinci jedne vrste kafe mogu imati velik uticaj na javno zdravlje, ova studija pruža zanimljivu polazišnu tačku. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se dokumentiralo ispijanje kafe na zdravlje kardiovaskularnog sistema.
Studija Consumption of a boiled Greek type of coffee is associated with improved endothelial function: The Ikaria Study Gerasimosa Siasosa objavljena je u martu 2013. u stručnom časopisu Vascular Medicine.
Zanimljivo je da se najviše kafe zapravo pije u Finskoj, Danskoj, Švedskoj i Austriji.