Prenosi se s čovjeka na čovjeka, do sada umrlo osam ljudi

Stručnjaci upozoravaju na pojavu novog smrtonosnog virusa, od kojeg je do sada umrlo osam osoba. Simptomi zaraze novim virusom su povišena tjelesna temperatura, kašalj i teškoće s disanjem.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti u četvrtak je upozorio savezne i lokalne zdravstvene djelatnike na mogućnost infekcije novim smrtonosnim virusom od kojeg se dosad razbolilo 14 ljudi a umrlo osam, javlja NBC.

Većina slučajeva zaraze dogodila se na Bliskom istoku, ali nova analiza potvrdila je tri slučaja zaraze u Velikoj Britaniji, koji ukazuju na to da bi virus mogao da prelazi s čovjeka na čovjeka, a ne samo sa životinje na čovjeka, tvrde iz CDC-a. Virus pripada porodici koronavirusa koji izazivaju običnu prehladu, ali i SARS.

Za sada u SAD nije zabeležen nijedan slučaj zaraze.

Prema analizama CDC-a, zaraza u Velikoj Britaniji počela je nakon što je kod 60-godišnjaka koji je nedavno boravio u Pakistanu otkrivena respiratorna infekcija krajem januara ove godine. Analiza je pokazala da je zaražen kako novim virusom, tako i virusom H1N1, odnosno svinjskom gripom. Virus je vremenom s muškarca prešao na još dva člana njegove porodice.

Simptomi zaraze novim virusom su povišena tjelesna temperatura, kašalj i teškoće s disanjem. Zasad ni američki centar ni Svetska zdravstvena organizacija nisu objavili upozorenja za putovanja vezano za novi virus.