Dignite uzbunu

Bol u trbuhu najčešće je bezazlena, ali trebate znati prepoznati i znakove ozbiljne bolesti, kad bez odlaganja treba požuriti u bolnicu.

Bol u trbuhu utiče na milione ljudi. U većini slučajeva je problem bezazlen i brzo nestaje. No ponekad može biti upozorenje zbog kojeg treba nazvati hitnu pomoć.
Grč u središtu trbuha dolazi u valovima, pogoršava se kad jedete i smanjuje se odlaskom na zahod
Ovo može ukazivati na sindrom iritabilnog crijeva, stanja kod kojeg probavni sistem postaje preosjetljiv na hranu koja prolazi. Trebate ustanoviti koja hrana i piće izazivaju bol. Posjetite liječnika.
Hitno potražite liječničku pomoć 
'Krv u stolici, nagla pojava simptoma, gubitak težine i neprestana promjena u radu crijeva mogu biti znak raka crijeva. No, ukoliko je nagla pojava simptoma popraćena temperaturom, povraćanjem i proljevom, možda ste se otrovali hranom ili ste zaraženi virusom kao što je norovirus. U tom slučaju trebate uzimati dovoljno tekućine, ležati, uzeti paracetamol i simptomi će nestati za 48 sati. Ako ne nestaju, nazovite liječnika', upozorava dr. Anton Emmanuel, gastroenterolog u britanskoj University College Hospital.
Bol slična grču u donjem dijelu trbuha koja je lakša nakon odlaska na zahod. Česti proljev, ponekad uz pojavu krvarenja
Možda vas muči divertikulitis. Kolitis je upala debelog crijeva, a divertikulitis se javlja kad ispupčenja u stijenki debelog crijeva postanu inficirana.
Ako su simptomi ozbiljni ili imate temperaturu, posjetite liječnika. Možda imate akutnu infekciju i trebate antibiotike.
Žene u slučaju da je bol duboko u zdjelici, tupa i jaka, te traje dvije nedelje i prati je gubitak težine, trebaju posjetiti liječnika. Trebate provjeriti da nije riječ o fibroidima, endometriozi ili raku jajnika.
Žareća bol ispod ili iza prsne kosti (sternum) koja jača u slučaju gladi, ponekad i uz mučninu koja se zna pojaviti noću
Može biti gastritis, upala želučane sluznice koju uzrokuju povraćanje, aspirin, žuč ili razne bakterije. Uklonite li uzrok, a to može biti i alkohol i ljuta hrana, pojava se povlači.
'Ako ne postoji očigledan okidač, a bol traje više od dvije nedelje i došlo je do gubitka apetita, odmah posjetite liječnika. To može biti i čir, ali i rak želuca', kaže dr. Emmanuel. Ako bol ne prati kiselina, ali je kontinuirana i pogoršava se kad legnete, trebali biste posjetiti svog liječnika opće medicine. To bi mogao biti rak gušterače.
Bol u gornjem dijelu trbuha ili jednjaka
Možda vas muči žgaravica. Testirajte se kod liječnika i izbjegavajte obilne obroke.
'Ako ste u boli, teško gutate i hrana se zaglavi u jednjaku, to može biti znak raka', kaže dr. Emmanuel te dodaje: 'Ako dođe do neobjašnjenog gubitka težine, posjetite liječnika kako bi se isključio karcinom želuca.'
Nelagoda u gornjem desnom dijelu trbuha, ispod rebara. Bol je iznenadna i intenzivna, posebno nakon konzumacije masne hrane ili kremastih jela
Moguće je da vas muče žučni kamenci. Malo kamenje nastalo od holesterola može postati zarobljeno u žučnom mjehuru. Ako se bol javlja redovno ili imate visoku temperaturu, odmah krenite liječniku.
Ako ste u prošlosti već imali žučne kamence, žuticu i imate visoku temperaturu, trebali biste posjetiti svog liječnika kako bi se isključila mogućnost raka žučnog mjehura.
Intenzivna bol prema leđima u bokovima, duboko lijevo ili desno
Možda imate problem s bubrezima. Ako imate groznicu, to može biti infekcija bubrega. Ako vam urin teško prolazi, možda je u pitanju bubrežni kamenac. Otpadni proizvodi iz našeg tijela mogu formirati kristale kalcija koji postaju tvrde kvržice. A oni se mogu zaglaviti u bubregu.
U slučaju bubrežne infekcije, liječnik može propisati antibiotike i lijekove protiv bolova. Ako imate bubrežne kamence, bol će vjerovatno biti tako intenzivna da ćete poželjeti otići u bolnicu.
Ako se navedeni simptomi jave uz krv u urinu, groznicu i upornu bol koja traje duže od dvije nedelje, to može biti znak infekcije bubrega.
Stalna i jaka bol u sredini trbuha koja za nekoliko sati stiže niže na desnu stranu trbuha, često s mučninom i groznicom
Može biti upala slijepog crijeva. 'Dijagnoza upale slijepog crijeva može biti teška, stoga odmah posjetite liječnika ', kaže dr. Emmanuel.
Ako se bol i natečen trbuh udruže s gore navedenim simptomima, ovo može ukazivati ​​na puknuće i peritonitis, odnosno upalu potrbušnice. Odmah potražite liječničku pomoć.