Naučne tvrdnje

Naučnici tvrde na planinski zrak čini čuda za liniju, pa bi pretilim ljudima mogao pomoći da se dovedu u formu.

Masnoće se lakše tope na rjeđem zraku, tvrde naučnici, a ovo otkriće moglo bi dovesti do izgradnje posebnih komora koje imitiraju atmosferu Tibeta ili Argentine.
U studiji je sudjelovalo 20 muškarca s indeksom tjelesne mase od gotovo 34, a do kraja istraživanja otopili su kilograme koje su prikupili posljednjih mjeseci.
Muškarci nisu uveli nikakve promjene u svoj životni stil, no jedinstveni atmosferski uslovi zabilježeni na velikim nadmorskim visinama ubrzali su njihov metabolizam, smanjili apetit i krvni pritisak. Rijedak zrak na velikim nadmorskim visinama siromašan je kisikom, a razumijevanjem ovog mehanizma koji stoji iza gubitka težine mogli bi se osmisliti novi tretmani protiv pretilosti, smata Florian Lippi sa univerziteta Ludwig Maximillian u Münchenu.
Njegov tim je proučavao život na velikim visinama sedam dana i nikakve promijene nisu uveli u životnu rutinu pretilih muškarca. Krajem studije koja je provođena u klimatiziranom laboratoriju na vrhu najviše njemačke planine Zugspitze tjelesna masa, unos hrane i krvni pritisak kod muškaraca s viškom kilograma značajno su se smanjili, a rezultati su se mogli vidjeti još sedmicama nakon povratka s planine.
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Obesity, a naučnici smatraju da rijedak zrak utiče na povećanje razne leptina u krvi, hormona koji smanjuje apetit, no potrebne su daljnje studije. ”Dugotrajni rezultati smanjenja težine nakon boravka na velikoj nadmorskoj visini povezani su uglavnom s ubrzanjem metabolizma i smanjenjem unosa hrane. Razlozi za ove promjene ostaju nejasni. Možda se pak radi samo o prilagodbi tijela na nove životne uslove”.
Lippi kaže da je u ranijim studijama i kod ljudi s normalnim indeksom mase zamijećeno smanjenje tjelesne težine tokom boravka u planinama, no potrebna su još brojna istraživanja kako bi se razotkrio mehanizam koji utiče na gubitak težine.