VAŽNO JE ZNATI

Loš okus u ustima može biti simptom nečeg posve bezopasnog, ali i nečeg jako ozbiljnog.

Bilo da je gorkog, kiselog, metalnog ili slatkog okusa, razlozi za to mogu biti brojni. Zato je dobro razmisliti što ste sve jeli proteklih dana, kako se osjećate, a ponekad čak i upoznati medicinsku povijest svoje porodice.

Mogao bi biti dijabetes

Ako vaše tijelo ima poteškoća s regulacijom šećera u krvi, možda ćete osjetiti čudan slatki okus u ustima. Istraživanja pokazuju da je to jedan od razloga.

Drugi razlog je taj što ponekad dijabetes može smanjiti količinu cinka koju apsorbirate, što u ustima stvara osjećaj kao da ste jeli nešto gorko.

Razina stresa bi mogla biti velika

Anksioznost može uzrokovati ono što je poznato kao kserostomija ili suha usta, što je zapravo suhoća usta uzrokovana niskom količinom sline.

Slina igra važnu ulogu u zdravlju, od početka probave hrane do borbe protiv loših bakterija u ustima. Dakle, ako je ne proizvodite u potrebnim količinama, osjetit ćete čudan okus. Kada ste nervozni, zabrinuti ili anksiozni, skloni ste stvaranju manje sline, što objašnjava taj neobični okus.

Možda trebate poboljšati oralnu higijenu

Vaša usta su dom mnogih vrsta bakterija, dobrih i loših. Ako nemate odgovarajuću oralnu higijenu tako da četkate zube i koristite zubni konac svakodnevno, omogućit ćete razmnožavanje štetnih bakterija, što će dovesti do sumnjivog okusa.

Osim čudnog okusa, mogli biste imati problema i sa zubima i desnima, što bi samo pogoršalo stvari.

Mogli bi biti trudni

Osim mučnine i umora, veliki se dio trudnica žali na metalni okus u ustima. To se događa zbog hormonalnih promjena koje vaše tijelo doživljava prilikom stvaranja novog života.

Hormoni mogu utjecati na sva osjetila, od toga da zamrzite svoj omiljeni parfem do toga da vas odjednom privlače brokulice koje inače ne možete ni pomirisati. Ali ne brinite, te promjene obično prođu u trećem tromjesečju.

Možda vam treba više cinka

Ako jedete hranu s malo cinka, vaše tijelo ga ne apsorbira dovoljno i pri njegovom će vam se nedostatku možda pojaviti čudan okus u ustima. Naučnici i dalje pokušavaju otkriti zašto je to tako.

Studija pokazuje da je to zbog toga što cink podiže razinu gustina, vrste proteina koji kontrolira okusne pupoljke.

Mogla bi biti gripa ili obična prehlada

Ako imate gorak okus na jeziku, praćen gripom ili prehladom, ne brinite, to je potpuno normalno. Obje su infekcije uobičajene, a prema naučnicima, vaš imunološki sistem upozorava i spreman je boriti se s infekcijama tako da proizvodi protein, što može ostaviti gorak okus u ustima.

Osim toga, ako je infekcija u vašem nosu ili grlu, možda ćete osjetiti neobičan okus zbog bakterija koje uzrokuju bolest.

Možda je od lijekova koje uzimate

Ako uzimate određenu vrstu lijekova, možda vam se pojavio slatkast, slani ili čak metalni okus u ustima.

No, kako objašnjavaju studije, ovo je nuspojava mnogih lijekova koji se propisuju ili kupuju bez recepta, poput antibiotika, protuupalnih i onih koji se koriste za liječenje hipertenzije i alergija. Čak i neki multivitamini mogu imati ovaj učinak. Srećom, traje samo dok koristite lijek ili dodatak prehrani.