WHO-OVA PREPORUKA

U Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) su sa liste virusa gripe protiv kojih bi se trebalo vakcinisati izostavili porodicu virusa koja nije registrovana od početka pandemije koronavirusa.

Sa širenjem koronavirusa 2020. godine primjenjivan je veliki broj zaštitnih mjera, kao što su nošenje zaštitne maske, učestalije pranje ruku, fizička distanca, itd. To je za posljedicu imalo da gripa bude dosta rjeđa.

Iako je sada gripa učestalija, porodica virusa poznata kao B/Yamagata možda više ne postoji. Razmatrajući sezonu gripe na južnoj hemisferi za 2024., u WHO-u su jučer preporučili trovalentne vakcine protiv virusa A, H1N1, H3N2 i B/Victoria. Kvadrivalente vakcine (protiv četiri tipa gripe) upotrebljive su i protiv porodice virusa B/Yamagata.

Stručnjaci WHO-a su procijenili da od početka pandemije koronavirusa nije registrovana niti jedna zaraza virusom iz spomenute porodice virusa, tako da vakcinu protiv te porodice virusa nije potrebno uvrstiti na listu virusa gripe protiv kojih bi se trebalo vakcinisati.

"To ne znači da je loše vakcinisati vakcinom (protiv te porodice virusa). Jednostavno u ovom trenutku više nije potrebna i opravdana. Tako da je naša preporuka da se ukloni sa liste", izjavio je David Wentworth iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC).

Lista vakcina protiv gripe se redovno ažurira. U WHO-u daju preporuku liste, ali konačna lista ovisi o svakoj državi pojedinačno. WHO-ove preporuke za južnu hemisferu se obično objavljuju u septembru, a za sjevernu hemisferu u februaru.

U WHO-ovom izvještaju za južnu hemisferu istaknuto je da korištenje B/Yamagata virusa za proizvodnju vakcine predstavlja rizik od njegovog ponovnog pojavljivanja među stanovništvom. Ukazano je da se taj rizik može smanjiti ako se ne bude koristio za proizvodnju vakcina. Iz WHO-a su poručili da su vakcine protiv gripe sigurne i učinkovite, prenosi CNN.