Svi znamo da jedna jabuka na dan garantuje zdrav život. Da biste izbjegli neka od najtežih, kancerogenih oboljenja kolumnisti "Readers diges" sastavili su spisak namirnica koje imaju najjače antikancerogeno dejstvo.

Brokule
Brokoli sadrži sulforafan koji može da uspori širenje bolesti. Njegov značaj dokazan je i pojedinih kliničkim ispitivanjima. Jedite ga obarenog na pari.
 
Prokelj
Osim što spada u grupu zdravih namirnica, prokelj je vođa u borbi protiv štetnog uticaja slobodnih radikala. Isprobajte grilovan prokelj.
 
Kupus
Kupus organizmu daje ključno i neophodno gorivo da se bori protiv određenih oblika kancera. Dodajte ga u svako varivo koje pripremate.
 
Grožđe
Crno grožđe ima veliku koncentraciju resveratrola koji utiče na diobu kancerogenih ćelija. Osim kao užinu, grožđe konzumirajte i kao vino. Makar čašu dnevno.
 
Grejp

Za razliku od ostalih citrusa ima dosta manje šećera, a podjednako mnogo vitamina C. Direktno utiče na otpornost organizma. Od njega pravite svježe cijeđeni sok. Možete ga koristiti i umjesto sirćeta za salate.
 
Kelj
Prebogat je vitaminima A i C i savršeno štiti od štetnih uticaja slobodnih radikala. Pravite od njega čorbe, salate, što više i što češće.
 
Grašak
Grašak, dokazano, sadrži fitohemikalije koje štite od raka. Dodajte ga uvijek po malo u čorbu, pastu, sos.
 
Sladak kormpir

Izuzetan "rudnik" beta karotena i vlakana. Za pripremanje izbjegavajte da gulite koru kad god možete i uvijek birajte sladak krompir, a ne bijeli.
 
Lubenica
Značajan izvor vitamina A i C, a ima više likopena čak i od paradajza. Najbolje je da je jedete u kriškama, a možete da pripremate i zanimljive salate i deserte.