Dok postavljaju dijagnozu, doktori žele da im pomognete, no pacijenti često čine obrnuto. U čemu griješite pri dolasku doktoru i kako biste se zapravo trebali ponašati? Ne sramite se i ne lažite, vaše je zdravlje u pitanju.

1. Dođite otvorenog uma
 
Sve veći broj ljudi simptome bolesti prvo istraži na internetu. No, to što imate web dijagnozu, ne znači da ne trebate biti otvoreni za druge ideje. "Iako rado primam sugestije svojih pacijenata, moram reći – molim vas, poslušajte i vi nas. Dobri doktori su prošli strog obrazovni sistem koji ih je naučio postaviti pravo pitanje i pregledati osobu na objektivan način. Široko obrazovanje i objektivnost su ono što nas čini dobrima", kaže dr. Cheryl Wu, pedijatrica u LaGuardia Place Pediatrics, New York.
 
2. Budite iskreni

 
"Svrha vašeg dolaska nije ostaviti dobar dojam na liječnika", kaže dr. Alireza Etemadi, iz Doctors Express in Oceanside, Kalifornija. Neki imaju sklonost pretjerivanju pa navode netačne podatke, primjerice o tjelovježbi. Cilj posjeta liječniku trebao bi biti razgovor o stvarnom stanju i dobivanje informacija o tome šta trebate učiniti da ostanete ili postanete zdravi. Okolišanje će samo otežati postavljanje dijagnoze i plan oporavka. Osim toga, što duže čekate s dijagnozom, bolest je kasnije teže liječiti.
 
3. Zapišite pitanja i ponesite ih
 
"Moji najzdraviji pacijenti su oni koji dođu s napisanim pitanjima", kaže dr. Etemadi. Dođete li na pregled pripremljeni, manja je šansa da zaboravite na neki važan simptom ili pitanje. Posjet liječniku nije vrijeme ni mjesto za sramežljivost. Pitajte sve što vas zanima.
 
4. Recite koje vitamine i dodatke prehrani uzimate


Možda vam se čine bezopasnima, ali ipak recite doktoru da ih uzimate. "Moramo znati što uzimate jer je ponekad previše i dobrih stvari. Suvišak vitamina može se taložiti u organima", kaže dr. Kelly Clark, liječnica obiteljske medicine iz Traverse Cityja, Michigan. Osim toga, neki vitamini i dodaci prehrani utiču na djelovanje lijekova. Da biste izbjegli moguće opasno međudjelovanje, recite otvoreno što uzimate. Dobro je i ako ponesete bočice na kojima piše sastav dodatka prehrani. Liječnik vam može dati savjet i kako ga trebate uzimati.
 
5. Ne morate sve zapamtiti

 
Doktorski govor može biti zbunjujući. Najbolje što možete reći je: "Čekajte, možete li mi zapisati što je najvažnije?" Većina liječnika će biti spremna na suradnju, a ako nije možda trebate potražiti nekog ko prije svega želi da se oporavite, a ne da mu što brže prođe smjena.
 
6. Ako prestanete uzimati lijek, o tome obavijestite liječnika
 
Čim se osjećate malo bolje bacate propisane tablete? To može biti jako ozbiljno. Prestanak uzimanja nekih lijekova mora biti postupan – nagli prekid može uzrokovati probleme. Osim toga, vaš liječnik misli da uzimate lijekove i da ste zaštićeni pa vam može dati krivi savjet. Ako ste prestali uzimati lijek, recite to liječniku, makar se on s tim neće složiti. Može vam barem dati praktičan savjet ili realnu prognozu.
 
7. Važno je doći na kontrolu
 

Ako mislite da je odlazak na kontrolni pregled gubitak vremena, u zabludi ste. Ovi posjeti su temelj preventivne medicine. Liječnik će se tada uvjeriti da ispravno uzimate lijek, nemate nezgodne nuspojave te može opet procijeniti u kakvom ste stanju. Kompleksni medicinski problemi – pa čak i neki uobičajeni kao što je astma – zahtijevaju niz razgovora i pregleda. Plus je i to što ste tokom učestalih posjeta opušteniji, pa ćete lakše spomenuti još neke simptome.