Kubanski stručnjaci su ponudili prvu vakcinu protiv raka pluća. Iako vakcina, nažalost, ne sprečava nastanak ove zloćudne bolesti, izuzetno je uspješno kod oboljelih u uznapredovaloj fazi.

Prva terapeutska vakcina protiv raka pluća na svijetu nosi naziv CimaVax-EGF, a rezultat je 25-godišnjeg istraživanja bolesti koje su posljedica pušenja duhana. Osmislili su ga stručnjaci u centru za molekularnu imunologiju u Havani.

Aktivni lijek u vakcini temelji se na proteinu koji se javlja u trenutku kad rak izmakne kontroli. 'Epidermalni rast je faktor povezan s proliferacijom stanica', kaže Gisela Gonzalez, voditeljica istraživanja.

'Ovaj lijek bi mogao pretvoriti rak pluća u hroničnu bolest koju se može kontrolirati. Uz terapiju bi došlo do stvaranja antitijela koji bi se borili s ovim opasnim proteinima koji potiču i nekontroliranu proliferaciju stanica,' rekla je.

Vakcina je prikladno za oboljele u uznapredovaloj fazi bolesti, kod kojih nema poboljšanja uz neku dugu terapiju, primjerice hemoterapiju ili radioterapiju.

'Vakcina ne može spriječiti nastanak bolesti, ali znatno poboljšava status kritično oboljelih pacijenata,' dodala je dr Gonzalez.

CimaVax-EGF je testirano tokom kliničke studije na preko hiljadu oboljelih, a trenutno se besplatno dostavlja i bolnicama širom Kube. Dr. Gonzalez je dodala da bi isti princip željeli primijeniti i za liječenje drugih oblika tumora.