NUTRICIONISTICA OTKRILA

Visoki nivoi šećera u krvi ne znači da više ne smijete jesti svoju omiljenu hranu.

Stručnjaci kažu kako se kontrola šećera može provoditi i ako jedete ukusnu hranu, potrebno je samo unijeti male promjene, piše eatthis.com.

Pa ako ujutro pojedete zdrav obrok pun nutrijenata, to je odličan način za kontrolu šećera u krvi. Međutim, šta još možete napraviti ujutro kako biste spriječili probleme tokom dana?

Prema riječima nutricionistice Amy Goodson, jedna od najboljih stvari koju možete napraviti ujutro za kontrolu šećera u krivi je da kombinirate ugljikohidrate pune vlakana s proteinom.

Radi se o tome da su ovi nutrijenti važni za zdravu prehranu kod osoba koje imaju problema sa šećerom u krvi jer ugljikohidrati uzrokuju skok nivoa šećera ako se ne kombiniraju s namirnicama koje se sporo probavljaju.

Ugljikohidrati su brzi izvor energije i tijelo ih treba jer se jako brzo probavljaju.

- Namirnice poput zobene kaše ili hljeba od cjelovitih žitarica sporo se probavljaju, ali zaslađeno tijesto, kolači i slične namirnice utjecat će na negativne promjene ako ih jedete same - pojasnila je Goodson.

Na sreću, ako doručku dodate ukusne proteine uz ugljikohidrate, možete lakše kontrolirati šećer u krvi.

- Proteini se jako sporo probavljaju, brzo zasite i ostave vas sitim dugo nakon obroka. Dakle, upravo će kombinacija namirnica pomoći da se šećer u krvi stabilizira – dodaje Goodson.

Stručnjaci i naučnici potvrdili su da se radi o jako dobroj kombinaciji za zdravlje.

Iako to ne uključuje ugljikohidrate, postoje dokazi koji tvrde da proteini neće povećati nivo šećera u krvi i mogu ustvari sniziti glukozu u krvi kod osoba koje imaju dijabetes tip 2.

Znači, ako jedete samo ugljikohidrate možete računati na porast nivoa šećera u krvi, ali ako ih kombinirate s proteinima, možete učiniti puno.

To ne znači da morate izbjegavati ugljikohidrate, ali pazite koje jedete.

Ako tražite ideju za ukusan ručak koji sadrži ugljikohidrate s puno vlakana, Goodson ima nekoliko ideja:

- Počnite dan tako da kombinirate jaja i proteine te hljeb od cjelovitih žitarica, grčki jogurt s borovnicama i žitaricama, zobenu kašu sa sjemenkama i mesom ili smoothie s kravljim mlijekom, grčkim jogurtom i voćem, ali ne maslacem – otkrila je Goodson.

Izvor: Faktor/eatthis.com