Što se tiče, barem, širenja svinjske gripe, čini se da Kosovo ne zaostaje za zemljama u regiji, u kojima se i dalje povećava broj slučajevima zaraženih virusom A H1N1.

Iako je prvi slučaj u Prištini kroz laboratorijske analize potvrđen je krajem decembraa prošle godine, grip se polako proširava na cijeloj teritoriji Kosova. Međutim, broj zaraženih je najveći u Prištini, čak oko 80 posto slučajeva A H1N1 je u tom gradu.

Dr. Shemsedin Dreshaj, direktor Infektivne klinike u Prištini, kaže da se broj zaraženih svinjskom gripom potvrđen laboratorijskom analizom dosegao brojku 21. Zdravstveno stanje oboljelih, prema njemu dobro i osim simptoma sličnih onima sezonske gripe, kod zaraženih nisu primećene nikakve medicinske komplikacije koje bi ugrozile njihovo zdravlje.

Dreshaj je pojasnio da se na Klinici trenutno nalazi samo jedan pacijent, a očekuju se rezultati  uzoraka za 30 drugih sumnjivih slučajeva. Prema njegovim riječima, zaraženi nisu identificirani samo na ovoj klinici, već i na drugim klinikama Univerali iu drugim klinikama Kliničkog centra.

S druge strane, dr. sc. Isme Humolli od strane Nacionalnog instituta za javno zdravstvo, kaže da su svi identificirani slučajevi virusom A H1N1 bili lakše forme oboljenja. Praktično, prema njezinim riječima, ovim virusom su napadnuti sve dobne skupine.