Bez obzira što je broj pacijenata zaraženih virusom AH1N1 ili takozvanog "svinjskog gripa", ove godine dosegao brojku od 14 oboljelih, zdravstveni dužnosnici na Kosovu ocjenjuju da stanje nije alarmantno i da nema mjesta za paniku.


Dr. Shemsedin Dreshaj, direktor zarazne klinike Univerzitetskog kliničkog centra, kaže da pacijenti zaraženi virusom AH1N1, uglavnom su uspješno liječeni...

"Na Infektivnoj klinici, do danas u ovoj godini, imao sam 14 slučajeva, koje smo potvrdili. Svi su bili dobro tretirani i svi su u dobrom stanju. Na Infektivnoj klinici, sada su samo dva pacijenta. Oni su u dobrom stanju . Druge smo pustili kući, također u dobrom stanju. "

Naser Ramadani, iz Nacionalnog instituta za javno zdravstvo kaže da, s obzirom na to, kako je on to nazvao, sezona gripe, bilo da je to sezonski ili virus AH1N1, ukupna epidemiološka situacija mirna...

"Prema trenutnom stanju, koje pratimo svakodnevno, uzimajući u obzir dijagnozu, ne postoji opasnost od velikih razmjera."

"Mi smo na oprezu, tako da nas ništa ne može iznenaditi, s obzirom da smo već poduzeli odgovarajuće mjere infromisanja o zdravstvenoj edukaciji svih zdravstvenih ustanova, kao i informiranje Ministarstva zdravstva, da prate pojave eventualnih slučajeva među učenicima u osnovnim i srednjim školama ", rekao je Ramadani.

No, Skender Syla iz Svjetske zdravstvene organizacija kaže da je malo vjerojatno da će biti eventualnog širenja virusa AH1N1 na Kosovu. Međutim, on ne očekuje da će broj pacijenata pandemijskog virusa biti kao i prošle godine.