Savjeti zlata vrijedni

Teško je povjerovati da običan mineral može toliko toga. Hidratizirani magnezijev sulfat, poznat i kao gorka sol i epsomit (epsomska sol), popularan je po tome što se dodaje u vodu za kupanje: da bi smanjio stres, omekšao kožu ili ublažio bolove. Primjenom gorke soli uspješno se liječe akne, bradavice i kurje oči, suha koža te neugodan miris nogu.

Osim u ljekovite svrhe, koristi se i u vrtlarstvu i lončarstvu. Vrtlari ga obožavaju jer pomaže ružama da obilno cvjetaju, a lončari ga katkad dodaju u glinu da bi povećali njezinu elastičnost.

Podaci o gorkoj soli u članku su dio iz knjige 1000 kućnih lijekova objavljeni u izdanju Mozaik knjige, piše Miss7zdrava.

Za šta je dobra:

- akne, bradavice i kurje oči, suhu kožu, neugodan miris nogu, kao i hemoroide, grčeve u mišićima, te dermatofitozu i pojasasti herpes.

Magnezijev sulfat može se naći na svakom mjestu na kojemu mineralna ili morska voda isparavaju. Naziv epsomska sol ili epsomit dolazi od mineralnog izvora u mjestu Epsomu, koji se nalazi u engleskoj pokrajini Surrey.

Ne tako davno davao se ljudima u proljeće, kao dio purgativa koji su trebali očistiti tijelo od otrova koji su se navodno nakupili tijekom zime. Jedan od razloga tome jest najvjerojatnije činjenica da magnezijev sulfat ima laksativno djelovanje. Do prije nekoliko desetljeća, kad su kupovni laksativi pronašli svoje mjesto na policama ljekarni, magnezijev sulfat bio je popularno sredstvo za redovitu stolicu.

Kao aktivni sastojak magnezijevog hidroksida, magnezijev sulfat je laksativ na bazi soli: magnezij izvlači tekućine iz krvi i odvodi ih u crijevo, čime se omekšava stolica i istovremeno izaziva grčenje crijeva koje potiče rad stolice.

Neke osobe još uvijek za olakšavanje zatvora uzimaju jednu ili dvije kašikice magnezijevog sulfata rastopljena u čaši vode. Problem s tim lijekom jest što je često prejak, pa izaziva proljev ili grčeve u trbuhu. A može i ometati tijelo u apsorpciji potrebnih hranjivih tvari.

Stoga je najbolje ne upotrebljavati magnezijev sulfat kao laksativ, osim ako vam liječnik to ne savjetuje.

S druge strane, vanjska primjena potpuno je sigurna i nevjerojatno korisna.

Između ostalog, magnezijev sulfat možeš upotrebljavati za: Vađenje ivera i žalaca - magnezijev sulfat izvlači otrove nastale pri ubodu kukaca i ivere na površinu kože.