HPV VAKCINA

Jednodozna vakcina protiv humani papiloma virusa ima potencijal da promijeni "pravila igre" smatraju stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Stručnjaci okupljeni u WHO-ovu Stratešku savjetodavnu skupinu eksperata u imunizaciji zaključili su da jedna doza vakcine ima uporedivu efikasnost sa vakcinama koje se daju dva ili tri puta te da nudi solidnu zaštitu protiv virusa.

Grupa je ocjenjivala dokaze koji su se u proteklih nekoliko godina pokazali su potencijalnu efikasnost vakcine u jednoj dozi.

WHO smatra da ova otkrića mogu promjeniti "pravila igre" u prevenciji bolesti jer će omogućiti da se više djevojaka vakciniše spasonosnim vakcinama.

Preporuka je da se sa jednom ili dvije doze vakcinišu djevojčice od devet do 14 godina starosti i mlade žene od 15 do 20 godina starosti te da se dvije doze daju ženama starijim od 21 godine.

HPV je najučestalija seksualno prenosiva bolest i izaziva 95 posto svih rakova grlića maternice. Rak grlića maternice je četvrti najučestaliji oblik raka kod žena.

Kako su iz WHO naveli 90 posto žena sa rakom grlića maternice živi u državama sa niskim i srednjim prihodima gdje postoje zabrinutosti oko sporog uvođenja HPV vakcine.