DOKAZALA STUDIJA

Delta varijanta koronavirusa zaraznija je od prethodnih. Štaviše, često se uz nju spominje i pridjev "hiperzarazna."

Dosadašnje studije utvrdile su da se radi o zaraznosti većoj za 40 posto od alfa varijante.

Niz studija upućuje na to da je razlog zaraznosti ovog soja virusa SARS-CoV-2 mutacija samo jedne aminokiseline.

Mutacija označena kao P681R


Pei-Yong Shi, virolog sa Univerziteta Texas, sa svojom naučnom grupom jedan je od onih stručnjaka koji je utvrdio koja bi to tačno mutacija mogla biti razlogom veće zaraznosti delte te je studiju o tome objavio na platformi bioArxiv.

Ta mutacija, kako navodi i za časopis Nature, mijenja samo jednu aminokiselinu u proteinu šiljastog nastavka koronavirusa SARS-CoV-2. Mutacija je označena kao P681R.

Slična promjena sekvence primijećena je i prije na virusima poput influence gdje također izaziva povišenu infektivnost.

Ali do sada nije primijećena u sarbecovirusima, porodica koronavirusa u koje spada SARSCoV-2.

Ta ključna promjena sekvence omogućuje da se virusni spike protein brže i efikasnije procesira pomoću naših enzima.

To procesiranje je ključno jer virus može inficirati ćelije čovjeka samo kada spike protein "sazrije."

U slučaju delta varijante to sazrijevanje se događa čim novi virus izađe iz inficirane ćelije dok je kod drugih varijanti to procesiranje moguće tek kad se virus veže na receptor.

Na neki način delta varijanta nosi promjenu koja joj omogućuje da se novonastali virus aktivira neposredno nakon produkcije, dakle odmah je “naoružan” karakteristikama koje mu omogućuju da se veže na receptor i inficira naše ćelije.

To su, naravno, loše vijesti jer pokazuju da svaka promjena na SARS-CoV-2 koja ga čini infektivnijim odmah uzrokuje da ta varijanta preraste sve ostale varijante i ljudi se kontinuirano suočavaju sa sve "agresivnijim" virusom.

Ako se tako nastavi prije ili kasnije će se cijela populacija zaraziti.

Vakcina pomaže


Pokazalo se da vakcina pomaže, barem na neko vrijeme i protiv delta varijante i u većini slučajeva sprečava teške oblike bolesti, rekao je za Večernji list prof. dr. Nenad Ban, molekularni biolog.

P681R samo je jedna od četiri bitne mutacije kod delta-varijante, no nekoliko je studija, uključujući ovu Shijevu, utvrdilo kako se radi upravo o ovoj mutaciji koja uzrokuje toliko višu infektivnost delta varijante. Također, delta nije jedina varijanta novog koronavirusa koja ima sličnu mutaciju, no kod nje je njen učinak znatno konkretniji.

Zaključak da je ova mutacija baš ona zbog koje je delta zaraznija, dobijen u laboratoriju gdje je napravljen test djelovanja i alfa i delta varijante kojima su zaražene istovrsne ljudske ćelije gdje je delta značajno nadmašila alfu.

No, kada je uklonjena mutacija P681R ta je prednost nestala.