OBRATITE PAŽNJU

Folna kiselina, koja se naziva i folat ili vitamin B9, presudna je za zdravlje jer pomaže tijelu da stvara i obnavlja DNK, ali i da stvara crvene krvne stanice. Ako vašem tijelu nedostaje folata, možda ćete patiti od određenih simptoma, pa čak i razviti anemiju, stanje kada vaši unutarnji organi ne mogu dobiti dovoljno kisika za pravilno funkcioniranje.

Ovo je popis najčešćih znakova koji pokazuju da vašem tijelu treba više folne kiseline, prenosi portal BrightSide.

Kognitivni problemi

Folna kiselina izuzetno je važna za vaš središnji nervni sistem. Ako tijelu nedostaje ovog vitamina, mogu se pojaviti depresija, problemi s koncentracijom, zaboravljivost i razdražljivosti.
Ako se ne liječi pravilno, nedovoljan unos folata može također povećati rizik od razvoja ozbiljnih poremećaja poput demencije ili Alzheimerove bolesti.

Bol u tijelu

U teškim slučajevima anemije uzrokovane nedostatkom folata vaš mozak dobiva manje kisika nego što bi mu trebalo. Kao odgovor, arterije mozga počinju oticati i pojavljuje se glavobolja.
Međutim, vaš mozak nije jedini organ kojem nedostaje kisika pa zbog nedostatka željeza možete osjetiti i bol u drugim dijelovima tijela, posebno u grudima i nogama.

Blijeda koža

Hemoglobin, protein koji se nalazi u crvenim krvnim stanicama, odgovoran je za transport kisika iz vaših pluća do svih tjelesnih tkiva. Kad vašem tijelu nedostaje folata, nemate dovoljno crvenih krvnih zrnaca (i hemoglobina) da biste svojim unutarnjim organima osigurali potrebnu količinu kisika.
To može rezultirati osjećajem slabosti mišića, umorom, ukočenošću u rukama i nogama te blijedom kožom.

Ostajanje bez daha

Ako primijetite da ostajete bez daha kada radite stvari koje inače radite bez ikakvih problema, to znači da je razina kisika niska jer vašem tijelu nedostaju crvena krvna zrnca.
Uz ovaj simptom možete osjetiti i povećan broj otkucaja srca i osjećaj vrtoglavice ili čak i nesvjesticu.

Problemi s probavom

Gastrointestinalni simptomi kao što su mučnina, povraćanje, bol u želucu i proljev nakon jela mogu biti prvi znakovi da vašem tijelu nedostaje folna kiselina.
Pored toga, u teškim slučajevima možete patiti i od anoreksije koja obično dovodi do značajnog gubitka težine.

Čirevi na ustima i oticanje jezika

Ovi se simptomi obično javljaju kada je nedostatak folata prilično ozbiljan pa ih ne biste trebali ignorirati.
Vaš jezik može izgledati natečen, crven ili sjajan, obično oko rubova i na vrhu. Zbog smanjenog broja crvenih krvnih zrnaca možete osjetiti i bol pri gutanju ili patiti od upaljenog jezika.

Smanjeno čulo okusa

Prema nekim studijama, uz čireve u ustima, nedostatak folne kiseline može rezultirati i poteškoćama s konzumiranjem hrane. To se događa jer vaši receptori okusa, zvani okusni pupoljci, zbog problema s jezikom ne mogu slati poruke vašem mozgu putem nervnog sistema.