HRVATSKI NAUČNIK

Hrvatski naučnik Ivan Đikić otkrio je da bi se već od proljeća život mogao vratiti u normalu.

“Do proljeća ćemo preko cjepiva doći do veće ili kompletne kontrole širenja ovog virusa, te ćemo se sljedeće godine vraćati u normalan život, najvjerovatnije do kraja 2021. godine. U 2022. ući ćemo sa snažnijim, optimističnijim i hrabrijim pristupom”, istaknuo je za Radio Sljeme.

Pozvao je hrvatsku Vladu da poduzme konkretnije i odlučnije mjere jer bi se do kraja mjeseca broj umrlih mogao povećati na 1500.

Naglasio je da je veliki dio odgovornosti na građanima te je pozvao na pridržavanje mjera.

Na izjavu Krunoslava Capaka da su njegove prognoze o broju umrlih pretjerane rekao je kako je jako važno da se objave projekcije hospitaliziranih i umrlih do kraja studenog jer ti brojevi značajno rastu.

“To je jako alarmantno i vjerujem da je ono što sam računao bilo vrlo konzervativno”.

Objasnio je da je procjenu napravio uz projekciju da bi dnevno bilo 32 umrlih od covida, ali je napomenuo da to može ispasti i više.

Smatra kako treba zatvoriti barove, noćne klubove, restorane, i sportske objekte koji nisu neophodni, odnosno gdje god se može spriječiti susret ljudi u većim grupama.

Dodao je da se tim privrednim granama treba dati obeštećenje u ekonomskom iznosu od 70 do 80 posto njihovog prometa prošle godine.