PRAKTIČNO

Za one koji žive u području s tvrdom vodom, kamenac je životna činjenica.

Ovaj bezopasni bijeli talog koji se nakuplja u uređajima koji koriste vodu, kao što su kuhala za vodu, aparati za kafu, mašine za suđe i veš, negativno utječu na energetsku efikasnost uređaja. To znači da je za zagrijavanje vode potrebno više vremena i više energije, a time i novca, ali i na vijek trajanja uređaja.

Stoga kamenca iz uređaja treba redovno uklanjati. I iako u lokalnoj trgovini možete kupiti sredstvo za uklanjanje kamenca, ako više volite čistiti bez hemikalija, uz sodu i sirće na raspolaganju imate i limunsku kiselinu (limuntos) koja je za razliku od sirćeta bezmirisna, a jednako djelotvorna.

Napunite kuhalo vodom do četvrtine, zakuhajte, dodajte limunsku kiselinu i ostavite sat ili dva. Dobro isperite i koristite. Kuhalo će blistati.

Ukoliko imate posebnu šerpicu u kojoj prokuhate vodu za kafu ili čaj a u kojoj često možete vidjeti tragove kamenca, očistit ćete je na način da u vodu u šerpici istresete kesicu limuntosa. Ostaviti da provri, skinete sa peći, vidjet ćete da je kamenac nestao.

Za čišćenje mašine za suđe ulijte vrećicu limuntosa u odjeljak za tablete i pokrenite mašinu na standardnom programu pranja suđa. Iznenadit ćete se koliko je suđe sjajno i koliko je mašina čista.

Za svjetlucavi umivaonik učinite sljedeće: umivaonik pospite sodom bikarbonom i sadržajem jedne vrećice limuntosa. Pričekajte nekoliko minuta i nježno istrljajte spužvicom i isperite vodom.

Izvor: Faktor