Oborio dva rekorda

Pacijentu u Šri Lanki uklonjen je najveći kamen iz bubrega na svijetu. Veličine je grejpa, dugačak kao banana i težak kao četiri hrčka.

Kamen u bubregu dugačak 13,372 centimetra i težak 801 gram je oborio dva svjetska rekorda kada su ga 1. juna uklonili ljekari vojske Šri Lanke, piše CNN.

Ranije su rekordi bili 13 centimetara po dužini, postavljeni u Indiji 2004. godine, i 620 grama za težinu, postavljeni u Pakistanu 2008. godine, prema Guinnessovoj knjizi rekorda.

Guinnessova knjiga rekorda potvrdila je da su oba rekorda oborena kamenom iz Šri Lanke, uklonjenim u vojnoj bolnici u Kolombu.

Bubrežni kamenci se sastoje od čvrstih komada materijala koji kristaliziraju u bubrezima, mokraćnim kanalima ili mokraćnoj bešici zbog genetskih faktora i faktora okoline.

Oni su relativno česti, pogađaju oko 10 posto ljudi u nekom trenutku njihovog života, a neke studije pokazuju da mogu postati još češći.

Većina tipova se može spriječiti zadržavanjem hidratacije i smanjenjem unosa natrijuma. Prema klinici Mayo, pijenje čak dvije do tri litre vode dnevno može pomoći u uklanjanju malih kamenčića – manjih od tri milimetra u prečniku – ispiranjem urinarnog sistema.

Međutim, proces je notorno bolan.

Kamenje veće od tri milimetra u promjeru često zahtijeva opsežnije liječenje kao što je njihovo uklanjanje. Takvi tretmani uključuju korištenje zvučnih valova za razbijanje kamenja ili operaciju kroz mali rez u donjem dijelu leđa.

CNN