Savjeti

Usljed krize izazvane pandemijom koronavirusa, kao i aktuelnim ratom u Ukrajini, cijene elektroenergenata dramatično rastu u čitavoj Evropi, što se najviše odražava na nivo potrošnje struje u domaćinstvima.

Države su mahom povećale potrošnju gornjeg limita struje kako bi olakšale krizu domaćinstvima. Kako bi se maksimalno uštedelo na potrošnji struje, postoji par trikova koje treba slijediti koji su vezani za kućne aparate.

"Pošto frižider i zamrzivač moraju konstantno da budu uključeni, ne iznenađuje činjenica da preko 12 posto potrošnje struje u domaćinstvu odlazi upravo na ova dva aparata. Pošto se oni ne mogu isključiti, postoje načini da se osigura njihov nesmetani rad kako bi se platio samo neophodni minimum.

Redovnim čišćenjem spolja i iznutra zagarantovan je dobar rad frižidera i zamrzivača. Izbacivanjem namirnica kojima je istekao rok smanjujete snagu koju frižider koristi da bi proizvode držao hladnim dok se redovnim spoljnim čišćenjem spriječava ulazak prašine u kompresor koji može otežati rad", izjavila je Natalija Lakim, ekspert za štednju novca, piše Mondo.

Televizor je uređaj koji je najviše vremena uključen iako ga veći dio vremena niko ne gleda.

Eksperti napominju da ketleri često ostanu priključeni u struju nakon korišćenja, oni troše oko 0.3 kilovata svakog sata.

Punjači za telefon ne troše mnogo struje kada ostanu uključeni, ali mogu biti jako opasni.