ČESTE GREŠKE

Ako izuzmemo mehaničke razloge, većinom mašine za posuđe ne peru dobro zbog ljudskog faktora, odnosno zato što nešto pogrešno radimo.

Najčešće je problem ispiranje posuđa ili pogrešno slaganje.

Stručnjaci u nastavku donose pet razloga zbog kojih mašina ne pere dobro posuđe:

Trebate oprati mašinu


Mnogi pretpostavljaju da se mašine za pranje posuđa čiste same od sebe, ali to nije slučaj.

- Vaša perilica posuđa radi bolje ako je čista. Ako imate noviju perilicu, prvo provjerite stanje filtera, jer tamo završavaju svi ostaci hrane tokom pranja. Jako ga je jednostavno oprati, samo ga izvadite i isperite pod vodom. Ako je u tome bio problem, već ćete pri sljedećem pranju uočiti veliku razliku u čistoći posuđa - kaže Kate Jennings, voditeljica tehničke podrške za korisnike u kompaniji Seventh Generation.

Također ćete možda trebati upotrijebiti otopinu za čišćenje perilice posuđa kako biste uklonili nakupljeni kamenac ili talog.

Previše ispirate posuđe


- Perilice rade bolje ako su vam tanjiri malo prljavi. Ne želite staviti u perilicu tanjir na kojem je još grudva tjestenine, ali ako na njemu ostane malo umaka, to zapravo pomaže perilici - kaže Jennings.

Objašnjava da je to zato što enzimi i površinski aktivne tvari u deterdžentima za perilice posuđa djeluju u dodiru s česticama hrane jer se imaju za što „uhvatiti“ te onda bolje čiste.

Koristite pogrešno sredstvo za pranje


Ako jedno sredstvo kod vaše prijateljice radi odlično, ne mora biti isti slučaj i za vašu perlicu. Sve ovisi o tvrdoći vode koju imate.

- Isprobajte nekoliko različitih deterdženata za mašinsko pranje posuža dok ne pronađete ono koja vam najbolje odgovara - savjetuje Jennings.

Pogrešno punite mašinu


- Za razliku od veša koje možete samo ubaciti u perilicu rublja, kod posuđa je bitno kako ga stavljate u mašinu. Pročitajte uputstva koja ste dobili s perilicom da biste vidjeli koje su njihove preporuke za stavljanje posuđa unutra. Opet, i to se može razlikovati od perilice do perilice i nemojte se voditi za onim što ste vidjeli kod komšije ili prijatelja - kaže Jennings te dodaje da ćete tako nerijetko moći staviti i više posuđa u perilicu.

Trebate koristiti sredstvo za ispiranje


Mnogi proizvođači perilica posuđa preporučuju sredstvo za ispiranje, ali tek rijetki to zaista i koriste.

- Sredstvo za ispiranje je sjajno jer samo napunite malu posudu i zatim ne morate o tome više razmišljati, a posuđe će ipak biti nešto čišće - zaključila je Jennings za Well and Good.